Cseh: Lochte azt mondta, ússzunk lazán

2013.07.31. 20:25
A barcelonai vizes világbajnokságon sikeres napot zártak a magyar úszok, a délelőtti selejtezők után mindhárom elődöntőben érdekelt magyar úszó döntőbe jutott.

A női 200 pillangóban délelőtti futamaiból Hosszú Katinka a második helyen, Jakabos Zsuzsanna pedig hetedikként jutott tovább. Az esti elődöntőkben előbb Hosszú úszott, aki az utolsó ötven méterig a harmadik-negyedik helyen haladt, aztán megindította a hajrát, és csak az amerikai Adams előzte meg, 2:06.85-tel zárt. Jakabos szintén remek hajrájának köszönheti, hogy döntőbe jutott, százötven méter után még a hetedik volt, az utolsó ötvenen jött fel harmadiknak, ezen a helyen zárta a futamot 2:07.31-es idővel. Hosszú Katinka végül a harmadik, Jakabos a hatodik idővel jutott a holnapi döntőbe.

Hosszú a 200 pillangó elődöntőjében
Hosszú a 200 pillangó elődöntőjében

"Most sokkal jobban esett az úszás, mint délelőtt, maradt is bennem erő. Holnap délelőtt nincs versenyszámom, úgyhogy végre pihenhetek is. Nem is tudom, mihez fogok kezdeni, hiszen amióta itt vagyunk, ilyen még nem történt. Úgy néz ki, szoros döntő lesz, eléggé együtt van a mezőny" - nyilatkozta Hosszú.

"Éppen így akartam, hogy a végét nyomom meg, sikerült is a hajrám. Nem mondom, hogy nem ijedtem meg az elején, amikor éreztem: nagyon mennek. De sikerült feljönnöm. Abszolút jól éreztem magam, remélem, holnap még jobb leszek" - mondta Jakabos.

Cseh Lászlónak is jól sikerült a délelőtt, a 200 méter vegyes előfutamát nyerte 1:57.70-es idejével, az amerikai Lochte csak az ötödik idővel jutott tovább. Szerda este ugyanabban a futamban, egymás mellett úsztak, a magyar versenyző a pillangó után negyedikként fordult, háton viszont már Lochte-t is előzve az első helyen állt. Az amerikai mellen húzott el a stabilan második Cseh Lászlótól, egy testhossz is volt az előnye, így már gyorson sem tudta befogni a magyar úszó, aki végül a harmadik legjobb idővel, 1:57.41-gyel lett döntős.

"Mai második úszásnak nem volt rossz, az viszont, hogy mellen elmennek mellettem, nagyon nem esett jól. Holnap nagyon meg kell nyomnom az elején a pillangót és a hátat, hogy aztán a mellre minél nagyobb előnynél fordulhassak rá" - értékelt Cseh.

"Lochte-val arról beszéltünk az elején, ússzunk lazán. Mondtam neki, neked lehet, hogy laza lesz. Mondta utána, inkább aludna, mert öreg már ehhez. Ezek után hagyott ott mellen egy másodperccel. Tudom, hogy jó mellen, de valahogy mégse esik jól, ha így elmegy mellettem."

2004-től mindhárom olimpián és mind a négy világbajnokságon szerzett érmet 200 vegyesen.