no

Hosszú félelmetes iramban lett világbajnok

2013.07.29. 19:44 Módosítva: 2013.07.29. 19:56
Már a barcelonai úszó-világbajnokság második napján megvan az első magyar aranyérem. Az ellenállhatatlan Hosszú Katinka négy év után lett ismét a világ legjobbja.

Elképesztő úszással, minden fordulónál vezetve, előnyét folyamatosan növelve nyerte meg a 200 méteres vegyesúszásban a világbajnoki címet Hosszú Katinka. A magyar úszósportnak nem volt még ebben a számban aranyérme, most összejött a bravúr.

Mivel a 200 méteres női vegyesúszás döntője előtt egyedül Hosszú Katinka úszott 2:09-en belül, annyit megállapíthattunk: ő lett a kihívója a kínai olimpiai bajnok Je Si-vennek. Az ő nevét akkor ismerhette meg a világ, amikor a tavalyi olimpián az utolsó ötven méteren jobbat úszott az amerikai Ryan Lochténál, aki a férfiaknál nyerte a 400 vegyest.

A barcelonai világbajnokság vasárnapi elődöntőjében fél másodperccel volt jobb Hosszú, aki ezután száz háton magyar rekordot döntött. Ez utóbbitól viszont visszalépett, hogy ne zavarja meg a 200 vegyest hétfő este. Az eredmény őt igazolja, azt jelzi, hogy jó döntést hozott.

Hosszú négy éve világbajnok lett Dave Salo irányításával, pedig előtte már majdnem abbahagyta az úszást. A 2011-es vb valamint az olimpia ugyanakkor nem úgy sikerült az amerikai edzővel, ahogy tervezte, nem volt az érmek közelében, a formaidőzítésre rendszeresen panaszkodott. Salóval volt egy jó éve, kettőt ellenben elveszített. Két éve két és fél, tavaly hat másodperccel volt nála gyorsabb a hét évvel fiatalabb Je.

Idén viszont a magyar úszó vőlegényével, Shane Tusuppal készült fel a vb-re, és huszonnégy évesen hihetetlen formába lendült.

Az elődöntőben például Hosszú az utolsó ötvenen, vagyis gyorson jobb volt a kínainál, ami nem kis eredmény a már említett Lochte-verés miatt.

A döntőben értelemszerűen a négyes pályát kapta a bajai születésű magyar, balján Je, jobbján pedig az ausztrál Alicia Coutts, aki váltóban volt olimpiai bajnok. Jakabos Zsuzsa az egyes pályán ugorhatott a vízbe.

Hosszú mindkét riválisánál jobban rajtolt, fél másodperccel vezetett a pillangó után, a százas fordulónál már egy testhosszt adott a mezőnynek. Mellen sem vett vissza a tempóból, másfél másodpercre növelte az előnyét, így csak az volt a kérdés, mennyivel nyer.

A 2:07.92 félelmetes idő, bár nem élete legjobbja, viszont ezért világbajnoki aranyérmet kapott. A második ausztrál Coutts másfél másodpercet kapott tőle. 200 méteren ekkora különbség nem szokott gyakran kialakulni.

A kínai Je még csak dobogóra sem jutott, negyedik lett, három testhosszt, több mint két és fél másodpercet kapott a magyartól.

„Olyan lelkesedéssel és olyan elszántsággal készült, hogy nem lepődtem azon, hogy megnyerte. Nagyon nagy dolgot láttunk tőle. Ha egy évvel korábban hazajön, talán már korábban is ki jöhetett volna belőle ez a teljesítmény. De ne a múlttal foglalkozzunk, hanem azzal, most felszabadultan még szebb eredményeket elérhet” – mondta Kiss László szövetségi kapitány az aranyérem után.

„Nem számítottam erre. Amikor az utolsó ötven előtt kinéztem, igazából akkor tudatosult bennem, hogy nagy lehet az előnyöm. Úgy készültem erre a versenyre, mintha csak egy magyar bajnokság lenne, nem hagytam, hogy fejben eluralkodjon rajtam, hogy ez egy világbajnokság. Mindent megtettem ezért. Csak a dobogón vettem észre, hogy a kínai rivális nincs is ott mellettem. Hatalmas a különbség a mostani és a négy évvel ezelőtti aranyam között. Voltak mélypontjaim azóta, nem is kevés, de visszakerültem a legjobbak közé, és ez egy felemelő érzés. Mert most azt is átérezhettem, milyen a csúcsot újra megmászni” – ezek már Hosszú Katinka szavai voltak.

Eredmények

Eredmények (a vb honlapjáról):
férfiak:
50 m pillangó, világbajnok:
---------------------------
César Cielo Filho (Brazília) 23.01
2. Eugene Godsoe (Egyesült Államok) 23.05
3. Frederick Bousquet (Franciaország) 23.11

100 m mell, világbajnok:
------------------------
Christian Sprenger (Ausztrália) 58.79 másodperc
2. Cameron van der Burgh (Dél-afrikai Köztársaság) 58.97
3. Felipe Lima (Brazília) 59.65

nők:
100 m pillangó, világbajnok:
----------------------------
Sarah Sjöström (Svédország) 56.53 másodperc
2. Alicia Coutts (Ausztrália) 56.97
3. Dana Vollmer (Egyesült Államok) 57.24

200 m vegyes, világbajnok:
---------------------------
HOSSZÚ KATINKA 2:07.92 perc
2. Alicia Coutts (Ausztrália) 2:09.39
3. Mirela Belmonte Garcia (Spanyolország) 2:09.45
... 6. JAKABOS ZSUZSANNA 2:10.95