Miért kellett hazaküldeni Gyurta edzőjét?

2013.07.30. 23:53 Módosítva: 2013.07.31. 00:01
Váratlan hír érkezett kedden a barcelonai vizes világbajnokságról: hazaküldték az aranyesélyes Gyurta Dániel edzőjét, Széles Sándort. Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke utalt az edző alkoholproblémáira, azt mondta: nincs olyan állapotban, hogy kockáztassák a jelenlétét. Névvel más nem nyilatkozik, de a magyar küldöttség több tagja is azt mondja, rossz állapotban volt a mesteredző, aki viszont csak gyomorbajról beszél. Gyurta úszását az incidens várhatóan nem befolyásolja, az utolsó napokban már nem Szélessel szokta a szakmai munkát végezni.

Igen kellemetlen helyzetbe került a világbajnokságon a hazai úszósport:  kedden már nem Hosszú Katinka félelmetes úszással megszerzett 200 vegyes aranyérme volt a téma, hanem Széles Sándor mesteredző hazaküldése, más olvasatban hazamenetele, megint más olvasatban hazazavarása vagy elutazása.

A mesteredzőt tavaly még az Év edzőjének választották, mivel az olimpián aranyérmet szerző Gyurta Dániel és Risztov Éva győzelmeit is ő készítette elő. Igaz, már szeptemberben, az olimpia utáni ünnepségen elég kurtán-furcsán bántak vele, a londoni olimpikonokat és edzőiket kitüntető parlamenti fogadásról üres kézzel távozott.

És még dicstelenebb volt a mostani távozása Barcelonából. Kedden kiderült, hogy vasárnap este történt valami, de hogy mi, arról pontosan senki nem beszél.

Gyárfás Tamás úszószövetségi elnök „szokásos problémát” említett, amivel az edző alkoholgondjaira célzott, és azt mondta: az edző „nincs olyan állapotban, hogy kockáztassuk a jelenlétét”. Széles viszont azt állítja, hogy gyomorpanaszai vannak, mondta, hogy március végén már átesett egy műtéten nyombélfekély miatt.

Azt, hogy alkoholt fogyasztana, korábban egyébként nem tagadta, de azt cáfolta, hogy alkoholproblémái lennének. Az Indexnek így beszélt az alkoholról az olimpiai sikerek után. „Sörrel ünnepeltem Londonban, Dani győzelme után, szabadságom alatt is megittam pár üveggel. A férfiak jelentős százaléka a jól elvégzett munka után sört iszik. Miért különböznék én tőlük? Miért ne szabadna nekem is?”

Mivel a világbajnokságból még öt nap hátravan, a hírek áramlása akadozik. Ez természetes, hiszen a válogatott csapatban most a nyugalom a legfontosabb. Nemcsak Gyurtáé, mindenki másé. Nem csoda, hogy névvel nem szeretett volna senki a kialakult helyzetről nyilatkozni.

Néhány tényt ennek ellenére sikerült összeszednünk.

Az egyik, a legfontosabb, az egészségi állapotával kapcsolatos. Volt olyan edző, aki azt mondta, meggyőződése szerint: megmentették Széles életét a hazaküldéssel. Nem orvos, de élettani jeleket lát, ezért jutott erre a következtetésre, mert nem nézett jól ki az edző.

A szakmai stáb tagjai valamennyien rendkívül értékes embernek tartják Szélest, de olyannak, aki nem ismeri a mértéket. Az általános vélemény az, hogy senkiben nem merült fel ugyanakkor, hogy meg kellett volna fegyelmezni, egyszerűen csak segíteni szerettek volna rajta, és a csapat több tagja is úgy érzi, hogy most nagyon kellett a segítség.

Széles ugyan azt mondta, nincs a halálán, Gyárfás azonban nyilván nem véletlenül használta az egészségnél nincs fontosabb kifejezést. És mivel az edző hazament, nyilván nem egy egyik pillanatról a másikra, könnyen gyógyuló bajról beszélünk. Széles kedd este azt nyilatkozta, hogy most is a gyomrával volt gond, de alaposan kivizsgálták, és már jobban van. Arról, hogy haza kellett jönnie, úgy nyilatkozott: „elfogadtam a döntést”.

Az edző egészségi állapota mellett a legfontosabb kérdés most a tanítványa, a leginkább éremesélyes Gyurta lelkiállapota, eddigi és további szereplése.

Annak, hogy Gyurta visszalépett a száz és az ötven mellről, nincs köze Széles problémájához. Nagyon egyszerű az időrendből következtetni: Gyurtának vasárnap délelőtt a száz előfutamaiban kellett volna indulnia, az eset pedig, amikor betelt a pohár, vasárnap késő este történt. „Réges rég eldöntötték, hogy nem indul, csak a kétszázon. Lehet, egy hónapja is ennek” – mondta egy forrásunk.

Gyurta ráadásul eleve úgy indokolt, hogy a versenytársait szeretné demoralizálni, kicsit titkolni formáját. Annak pedig semmi értelme nem lett volna, hogy egy esetlegesen gyengébb teljesítménnyel rombolja imidzsét százon.

Nagy kérdés az is, hogy hiányzik-e majd az úszónak a mestere épp a vb utolsó szakaszában. Szakmai problémák aligha lesznek: a versenyzővel az utolsó napokban már sokkal inkább az edzői stáb másik két tagja, Virth Balázs és Kovácshegyi Ferenc szokott foglalkozni. Előbbi időt mér, utóbbi a taktikát dolgozza ki. Széles is utalt rá, az utolsó két napban már nem történik semmi. Bár ő rendre szokott beszélni versenyzőjével közvetlenül a döntő előtt, legfeljebb ezúttal ezt telefonon teszi meg.

Fontos azt is tudni, hogy Gyurta a legprofibb magyar versenyző, aki fejben nagyon erős, tökéletesen rendezni tudja a gondolatait. Nevelőedzője, Perjámosi Kata szerint az első versenyén sem vitte el a hév, akkor sem akarta az apukának, anyukának megmutatni, milyen jól bírja az elejét, mindig tökéletesen végrehajtotta az utasításokat, ennek megfelelően jól osztotta be az erejét. Fel fogja tudni dolgozni, hogy mi történik körötte, képes rá – mondják ismerői, és a válogatott környékén is biztosak abban, hogy nem fog neki törést okozni ez az eset.