Risztov kifulladt, Olasz akadályozva ötödik

2013.07.23. 14:22

A Londonban a 10 kilométeres úszásban olimpiai bajnoki címet szerző Risztov Éva a barcelonai világbajnokságon szeretett volna életében először világbajnok lenni, miután tíz éve a medencés úszásban három ezüstöt (200 pillangó, 400 gyors, 400 vegyes) szerzett.

Ugyanazt a taktikát választotta, amit a Hyde Parkban, rögtön az élre állt a spanyol kikötőben kialakított szűk és sok kanyaros pályán - előre tudtuk, ez nem kedvez neki -, ám hat kilométerig nem is voltak gondjai, mozgásán nem tükröződött a fáradtság, magabiztosan uralta a mezőnyt.

Akkor azonban először a görög Arauzu elment mellette, a másik oldalról is befogták, a brazil Cunha jelentős energiákat mozgósított, hogy kitörjön a magyar lábvizéből.

A ritmusváltás viszont tökéletesen sikerült, ők ketten nagyon meghúzták a mezőnyt, érezhető pezsgés lett a hullámzó vízben.

Risztovon ugyanakkor nem látszott, hogy kirobbanó formában lenne, még ha az elején arról is szóltak a hírek, hogy jobb időket úszott a felkészülés alatt, mint egy éve. (Az edzőtábort váratlanul sokkal korábban hagyta el, mint előzetesen tervezték, és visszament otthonába, Debrecenbe.)

Az utolsó kilométeren még visszajött valamelyest, de ekkor már Cunha mellé egy másik brazil, Okimoto úszott fel, akik ketten össze is zártak, nagyon sok erő kellett volna kikerülni azt a sávot, amit ők ketten lefogtak.

Ahogy jött a hajrá, úgy csúszott egyre inkább vissza, és bár ugyan csalóka volt a kép, igazából az utolsó 380 méteren nem volt harcban a bronzéremért. A két brazil mögött a német Maurer jött be. Okimoto három tizeddel verte Cunhát, egy másodperccel a harmadikat.

A másik magyar, Olasz Anna ugyanakkor egészen furcsa íveket választva egyre feljebb és feljebb tört, és ugyan az első időmérő pontnál, 2,6 kilométernél még csak harmincadik volt, féltávnál pedig a 34., a harmadik kör végén viszont már 13.

A végén azonban akár a negyedik helyet is elérhette volna, ha Cunha a célba érés után szélre húzódik.

Nem ezt választotta - kérdés, megbüntethetik-e ezért -, ott maradt a cél alatt, ezzel pedig megakadályozta a húszéves magyart, hogy a saját tempójában beüssön. Így a negyedik hely a görög Arauzué lett.

Risztov idén két Világkupát is nyert, de most nagyon erős riválisokkal szemben úszott, a londoni dobogósok közül például senki nem lett érmes.

Jegyzőkönyv

nyíltvízi úszás, női 10 km, világbajnok:
Poliana Okimoto (Brazília) 1:58:19.2 ó
2. Ana Marcela Cunha (Brazília) 1:58:19.5
3. Angela Maurer (Németország) 1:58:20.2
...5. Olasz Anna 1:58:22.4
...9. Risztov Éva 1:58:23.4