Egy kopasz holland dob legjobban a világon

2014.01.01. 23:55
Ami tavaly még nem sikerült, 2014-ben igen: Michael van Gerwen a darts világbajnoka, valószínűleg egy nagy sportkarrier első komoly címe ez.

Michael van Gerwen és Peter Wright játszotta a PDC (Professional Darts Corporation), azaz a profi darts legfontosabb szervezetének világbajnoki döntőjét a torna hagyományos helyszínén, a londoni Alexandra Palace-ben a hagyományos időpontban, az év első napján.

A papírforma szerint a világranglistán második, 24 éves holland volt a jóval esélyesebb, aki tavaly hatalmas döntőt játszott a sportág legendájával, az egyetemes sport egyik legnagyobb alakjával, a 16-szoros világbajnok, a világranglistát most is vezető Phil Taylorral, aki idén korán, már a legjobb 32 között kiesett. A tarkopasz Van Gerwen viszonylag könnyen jutott a döntőig, az elődöntőben például 6-0-ra elgázolta a ranglistán 3. Adrian Lewist.

Ellenfele, a koponyájára festett kígyó (fodrász felesége csinálja), a rózsaszín-fehér-sárga irokézfrizura, a festett szakáll és a sok tetoválás miatt nem átlagos kinézetű, 43 éves Wright is élete estéjére készült. A skótnak a vb-döntőt megközelítő eredménye sem volt eddig, a 3. fordulón még sosem jutott túl, idén viszont két nála jegyzettebb és esélyesebb dartsost is kivert, és öt nyert meccs után a mezőny legjobb nyílátlagával jutott a döntőig.

Minden a holland mellett szólt, kettejük 23 meccséből tizenhetet ő nyert, és úgy mehetett neki a döntőnek, hogy ha nyer, a világranglistán átveszi a vezetést Phil Taylortól. A Kígyómarás becenevű skót (a kedvenc sörkoktéljáról kapta) viszont hatalmas formában ért a döntőbe, ő a közönség kedvence.

Peter Wright
Peter Wright

A hét nyert szettig tartó döntő első játékát (a dartsban ezt legnek nevezik) a holland nyerte, 91-ről dobott kiszállót. A második leget is vitte, a harmadikat viszont a skót 180-nal kezdte (három nyíllal ennél többet nem lehet dobni), 77-ről szállt ki, és nyerte is, a szett viszont a hollandé lett, mert a negyedik leget simán vitte, és 1-0-ra vezetett.

A második szett első legjét Van Gerwen három 140-essel kezdte, nyerte is, aztán a következőt kettőt is, mert a kicsit dekoncentrált Wright nem tudott élni az eséllyel, hogy kiszállóra dobjon; így a holland 2-0-ra vezetett.

Az eddig egyoldalú döntő harmadik szettje sem hozott változást, a skótnak volt esélye kiszállni, de elrontotta. A második leget a holland 180-nal és 140-nel kezdte, ezt is megnyerte, majd a harmadikat is, és 3-0-ra vezetett. Van Gerwen háromnyilas átlaga ekkor csaknem tízzel volt több, ami egy vb-döntőben hatalmas különbség.

A negyedik szettben egyértelművé vált, hogy Wright az egész vb-n a legrosszabb teljesítményét nyújtja, a máskor tomboló és éneklő közönség csendben nézte, ahogy a mészárlás folytatódik. A holland ezt a szettet 3-1-gyel vitte, a szetteket tekintve 4-0-ra vezetett.

Az ötödik szett első legje a skóté volt, de a holland azonnal visszadobta. A harmadik legben Wright 180-at dobott, és nyerte is, a holland ezt is rögtön kiegyenlítette. A skót éledni lászott, ismét 180-at dobott, aztán kiszállt 130-ról, és ezzel 4-1-re módosította az állást.

Michael van Gerwen
Michael van Gerwen

A hatodik szettben megtáltosodtak, három 140-nel és egy 180-nal kezdtek, a skót nyerte a játékot, és magabiztosan vitte a következőt is. Van Gerwen magas kiszállóval nyerte a következőt, kezdett jó lenni a meccs. Wright bemelegedett, 100-ról tudott kiszállni, ezzel vitte a szettet, és már 4-2-re álltak.

A hetediket a holland 180-nal kezdte, de a leget a skót vitte, a közönség tombolt. Van Gerwen megint 180-nal jött, egyenlített is, de a teljesen feléledő skót vitte a következőt, dupla nyolccal szállt ki úgy, hogy hangos üvöltésre hergelte a közönséget. A holland egyenlített, a szettet eldöntő legben is szórt egy 180-at, és nyert is, mert Wright nem tudott kiszállni 80-ról. Nagyjából itt dőlt el a vb-döntő, mert a skót hibája miatt 4-3 helyett 5-2 lett az állás.

A holland visszanyerte a kezdeti magabiztosságát, a nyolcadik szettben Wright egy leget tudott nyerni, a többit Van Gerwen gond nélkül vitte. A skót megint sokat hibázott, például három nyíllal nem tudott kiszállni dupla hétre, ez egy vb-döntőben nem fér bele; 6-2-re álltak.

Michael Van Gerwen vs Peter Wright

A kilencedik játékban Wright vitte az első leget, de itt is három nyíl kellett neki, hogy dupla négyre ki tudjon szállni. A holland 180-nal válaszolt a következőben, nyerte is a játékot. Jött a következő 180-a, de aztán megremegett a keze, elrontotta a kiszállót, a skót nyert, és a holland hibája miatt vitte a következőt is, ezzel feljött 6-3-ra.

A tizedik szettben Wright megtáltosodott, nagy játékkal kezdett, 104-ről szállt ki, a következőben 276-on hagyta a hollandot, úgy vitte a leget. A holland erre 117-en tartotta őt, úgy nyert, de Wright vitte a negyedik leget, ezzel két szettet nyert egymás után, és feljött 6-4-re.

A tizenegyedikben a skóté volt az első, mert a holland 7-ről nem tudott kiszállni, de aztán 124-ről igen, szetten belül 1-1-re álltak. Wright következett, de a holland 15. és 16. 180-ával kezdte a következő leget, 2-2. A holland a vb-címért dobhatott, és bár az utolsó legben mindketten pocsékul játszottak, de ő volt a kevésbé rossz, így 7-4-gyel megnyerte a világbajnoki döntőt.

A holland megérdemelte a címet, vitathatalanul a legjobb játékos nyerte a világbajnokságot, Raymond van Barneveld után ő a sportág második holland világbajnoka.

A vesztes Peter Wright nem tűnt nagyon csalódottnak, 100 ezer fontot kapott, a közönség megőrült érte a díjátadásnál. „Nagyon jó döntő volt, 4-0-nál is csak játszottam, amit elterveztem, tudtam, előbb-utóbb mindenki hibázik. Végig nyomás alatt tartottam Michaelt, jövőre is itt leszek."

Michael van Gerwen az eddigi 200 ezer helyett már 250 ezer fontot nyert, örömében a fejére tette a hatalmas kupát. „A jó koncentráció segített át a holtpontokon, mert volt pár. A közönség káprázatos!"