Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

1600 km, 8 nap, hófúvásban, szélviharban

2014.03.11. 23:37

Az alapító unokája, a 27 éves Dallas Seavey, a két évvel ezelőtti győztes nyerte meg kedden a világ leghosszabb, közel 1600 kilométeres kutyaszánversenyét, az alaszkai Iditarodot.

A legendás kutyaszánhajtó dinasztia legfiatalabb tagja rekordidő - 8 nap, 13 óra, 4 perc és 19 másodperc - alatt ért célba, izgalmas hajrával megelőzve az utolsó 120 kilométeren az élen haladó Jeff King négyszeres bajnokot és Aliy Zirkle örök másodikat. King mindössze 40 kilométerrel a finis előtt kényszerült feladni a versenyt az erős szél miatt, amely hófúvásokkal terítette be az utolsó szakaszt, írja az MTI. 

A birkózóbajnokként és egy alaszkai televíziós túlélőshow résztvevőjeként is ismert Dallas Seavey a nagyapja, Dan Seavey által 1973-ban alapított verseny történetének legfiatalabb résztvevőjeként, 25 évesen nyerte meg először a 2012-es futamot Alaszka végtelen hómezőin. Apja, Mitch Seavey két alkalommal győzött, legutóbb tavaly, 53 évesen a legidősebb versenyzőként.

Kereken 70, köztük első ízben különösen sok skandináv csapat indult útnak március 2-án Anchorage-ból a Bering-tenger partján fekvő Nome városba. 

A győztes jutalma 50 ezer dollár és egy teherautó, az őt követő 29 versenyző egyre csökkenő pénzjutalomban részesül. Az 1049 dolláros alapjutalmat mindenki megkapja, akinek sikerül célba érni.

Az Iditarod azt a történelmi útvonalat követi, amelyet először tett meg 1925-ben néhány musher - szánhajtó - kutyák által vontatott szánokkal, hogy gyógyszereket jutassanak el a diftériajárvány által fenyegetett településre.