Cseh László nekiment két Eb-győztesnek

2014.04.16. 14:46

Ülésezett a Magyar Úszó Szövetség elnöksége, ahol kiderült, Hosszú Katinka a csütörtökön kezdődő Budapest Bajnokságon nem indul, mert Sao Paolóban versenyez.

Az olimpiai bajnok Gyurta Dániel ellenben ott lesz a Komjádiban, de ahogy Kiss László szövetségi kapitány elmondta, csak idegenben indul, fő számában, a 200 mellen nem, így 50 pillangón és más számokban láthatjuk.

A kapitány önkritikusan megjegyezte, hagyta magát befolyásolni a klubvezetőktől, így előfordult, hogy olyanokat vittek el edzőtáborozni – Dara Eszter, Mutina Ágnes –, akik hazatérésük után többé nem látogatták a Jövő SC edzéseit.

Cseh László az elnökség tagjaként határozottan foglalt állást.

„Korábban is előfordult már, hogy pályájuk végén egyes versenyzők még elmennek az ilyen edzőtáborokba, de inkább utolsó nyaralásnak fogják fel. Ezt meg kellene előzni, hadd utazzanak a szövetség pénzén fiatal tehetségek. Annak idején, gyerekként ölni tudtunk volna azért, hogy bekerüljünk a csapatba, nem lenne jó, ha az ilyen esetek miatt esetleg elvesztenénk olyanokat, akik ugrásszerűen fejlődhetnének a táborokban.”

Gyárfás Tamás elnök ezt annyival egészítette ki, hogy az úszósportban semmilyen formában nem uralkodhat a középszer, azaz az edzőtáborokban a jövőben kizárólag azok vehetnek részt, akik esélyesek komoly eredményekre.

Dara és Mutina Európa-bajnok volt 2010-ben, a 4x200-as váltó tagjaként nyertek. Az olimpiára még mindketten kijutottak, a tavalyi világbajnokságon azonban már egyikük sem tudta megúszni a szintet.