2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Huszonkét díjazottat a MOB fair play gáláján

2014.05.26. 20:41

A magyar sport- és művészeti élet húsz személyisége, illetve egyesülete és társulata, továbbá egy gyűjtemény és egy dokumentumfilm részesült a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fair play bizottsága által odaítélt díjban. Elismerést kapott a hétfő esti gálán többek között Hosszú Katinka úszó, Vajda Vilmos, a kajak-kenu válogatott volt szövetségi kapitánya, Sándor Károly labdarúgó, Monspart Sarolta tájfutó, Snétberger Ferenc gitárművész, a KSI sportegyesület és a Baltazár Színház.

Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke beszédében emlékeztetett arra, hogy a fair play kifejezés egyetlen nyelvre sem fordítható le pontosan, ezért is használják mindenhol ezt a szókapcsolatot.

"A fair play az alapja annak, hogy ellenfeleinkre úgy tekintsünk a sportban, mintha saját magunkkal állnánk szemben" - mondta. Kiemelte az új kategóriát, a művészeti fair play díjat, amelyből első alkalommal négyet osztottak ki.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta, hogy bár a sportolók célja a győzelem, nem mindegy, hogy hogyan születik meg.

"Győzzön az, aki jobb, de igazságtalanság nélkül, azonos feltételek között" - fogalmazott.

A MOB illetékes testülete öt kategóriában - fair play életműdíj, fair play a szabadidősportban, a fair play eszméjének népszerűsítése, fair play cselekedet, a fair play eszmeisége a művészetben - ítélt oda elismeréseket.

A fair play cselekedet kategória trófeájával Hosszú Katinkát jutalmazták. Méltatásakor Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár kiemelte: amellett, hogy a 2013-as barcelonai világbajnokságon két aranyérmet nyert, előtte részt vett a 2021-es budapesti világbajnokság pályázatának sikeréért tevékenykedő csapat munkájában.

"A nemzeti ügy érdekében Katinka lemondott a felkészülés négy napjáról, ennek ellenére a medencében is helytállt" - tette hozzá.

Hosszú Katinka nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy bekapcsolódhatott a magyar pályázat győzelméért lobbizó csapat munkájába, és azt mondta: bízik benne, hogy részese lehet az elnyert világbajnokságnak.

MOB fair play díjasok a 2013-as cselekedetek alapján (a MOB honlapjáról):

Fair play cselekedet:

trófea: Hosszú Katinka (úszó)

diploma: Kmegy Dániel (birkózó), Kiss Péter (hegymászó, speciális posztumusz diploma), Kiss Zsolt (curlingversenyző), Grátz Benjamin (úszó), Király István (triatlonista), Kőhegyi Zoltán (karatés)

Életműdíj:

trófea: Vajda Vilmos (kajak-kenu), Pérez Carlos (kézilabda), Pavlik Gábor (orvos professzor), Sándor Károly (labdarúgó)

diploma: Perjámosi Sándor (sportvezető)

levél: Markó László (karatemester) 

A fair play eszméjének népszerűsítése:

trófea: Dobor Dezső (sportújságíró), KSI SE (sportszervezet)

Fair play a szabadidősportban:

trófea: Monspart Sarolta (szabadidősport)

diploma: Zsédely László (siklóernyős)

levél: Kenyeres Bendegúz (moderntáncversenyző)  

Fair play a művészetben:

trófea: Besence Open (Kovács Kristóf dokumentumfilmje), Snétberger Ferenc (gitárművész), Kárpáti Tamás (HungarIkonok - gyűjtemény), Baltazár Színház