Öttusa-vb: Négy magyar a férfiak döntőjében

2014.09.04. 18:11

Mind a négy magyar induló - Kasza Róbert, Demeter Bence, Marosi Ádám és Tibolya Péter - bejutott a férfiak hagyományos versenyének szombati döntőjébe a varsói öttusa-világbajnokságon. A csütörtöki selejtezőben a 97 tagú mezőny három csoportban küzdött, ezekből az első nyolc hely ért automatikusan finálét. Az így továbbjutó 24 versenyzőhöz további tizenkettő az eredménye, azaz pontszáma alapján csatlakozott, írja az MTI.

Az A csoportban Kasza Róbert parádés vívásával és remek úszásával két szám után nagy fölénnyel vezetett, így a lövészetekkel kombinált 4x800 méteres futásban már nem kellett kihajtania magát, ennek megfelelően a végén szinte kocogva hetedikként ért célba. Előzőleg a páston 24 győzelmet aratott, és mindössze nyolc vereséget szenvedett, ezzel ebben a számban első volt, míg a 200 méteres úszásban 1:55.53 perccel a harmadik legjobb időt érte el.

Ugyanebben a csoportban Demeter Bence szintén jól vívott, 21/11-gyel zárt, ami ötödik helyet ért. Úszásban tizedik lett 1:59.30-cal, ezzel a kombinált szám előtt hatodik volt, mégpedig úgy, hogy csaknem húsz másodperccel indulhatott hamarabb, mint a kilencedik helyezett. Az előnye elégnek is bizonyult, az összesűrűsödő élboly tagjaként fejezte be a selejtezőt, s ötödikként ő is közvetlenül jutott a fináléba.

A B csoportban szerepelt Marosi Ádám és az egyéni induló Tibolya Péter. Mindketten 18 asszót nyertek vívásban és 13-at veszítettek el, amivel nyolcadikak voltak több társukkal holtversenyben. Az uszodában viszont a 2009-ben egyéni világbajnok Marosi - aki vádlisérülés miatt kihagyta a júliusi, székesfehérvári Európa-bajnokságot - a papírformának megfelelően jobban teljesített: 1:57.14-gyel hetedik lett, míg Tibolya 2:03.52-vel 18. A kombinált zárószám előtt Marosi a hatodik, Tibolya a 13. helyen állt, de itt kis különbségekkel követték egymást a versenyzők. Végül Marosi hatodikként közvetlenül a döntőbe került, míg Tibolya a kilencedik helyen futott a célba, de pontszáma alapján ő is tagja lett a finálénak. 

Pénteken a nők hagyományos versenyének döntőjét rendezik. A 36 fős mezőny tagja Kovács Sarolta, Földházi Zsófia és Alekszejev Tamara.