Orsolya
9 °C
21 °C

Besenyeinek nem sikerült a dallasi futam

2014.09.08. 11:12

Nem sikerült Besenyei Péter műrepülő-világbajnoknak a Red Bull Air Race hatodik, dallasi futama. A viadal honlapja szerint Besenyei a selejtezőben az utolsó előtti, 11. időt repülte, majd a nyolc közé jutásért rendezett párharcban a leggyengébb időt érte el. Dallasban a francia Nicolas Ivanoff győzött a brit Nigel Lamb és a kanadai Pete McLeod előtt.

Az összetettben a címvédő brit Paul Bonhomme az élre ugrott (45 pont), mivel az eddigi éllovas osztrák Hannes Arch (44) a texasi futamon csak nyolcadik lett. Lamb ugyancsak 44 ponttal harmadik. Besenyei 6 pontjával tizedik.

"A ritka levegő hatással van minden repülőre, de az enyémre talán még inkább, hiszen nagyon vékony a gép szárnya. Most megtettem mindent, amit lehetett, nem követtem el hibát, de a gépnek megvannak a saját határai. Egyes fordulókban időt veszítek, úgyhogy dolgoznunk kell a gép szárnyán" - mondta a magyar pilóta.

A idei sorozatból két viadal van hátra: október 11-12-én Las Vegasban, végül 25-26-án az ausztriai Spielbergben találkoznak a sportrepülősök.

Az először 2005-ben megrendezett és hároméves szünet után idén újraindított világbajnokságnak - amelyet a világ leggyorsabb versenyének is neveznek - a mostani a hetedik idénye. Változás a korábbiakhoz képest, hogy a mezőny tagjainak egységes motorral, propellerrel és kipufogórendszerrel felszerelt gépekkel kell versenyezniük, a pilótákra ható centrifugális erő nem lehet nagyobb 10 G-nél, a pályát jelölő felfújható kapuk pedig 20 helyett immár 25 méter magasak.