Gergely
4 °C
23 °C

Berki Krisztián harmadszor is világbajnok

2014.10.11. 08:53 Módosítva: 2015.05.02. 04:14
Berki Krisztián hihetetlenül magabiztos, lényegében hibátlan gyakorlattal nyerte harmadik világbajnoki címét lólengésben a nanningi vb-n, feledtetve a tavalyi torna selejtezőjét, amikor leesett a szerről és így a döntőig sem jutott el.

A Londonban lólengésben olimpiai bajnoki címet szerző Berki Krisztián esélyeshez méltóan, az első helyen jutott be a nanningi világbajnokság döntőjébe. A selejtezőben övé volt a harmadik legnehezebb gyakorlat, ám két nagy angol riválisa, Daniel Keatings és Max Whitlock hiába vállalt nehéz gyakorlatot, rontottak, így előbbi, a tavalyi Európa-bajnok éppen csak, hogy bekerült a legjobb nyolc közé, utóbbi pedig nem is lett döntős.

A döntőt is remekül kezdte hatszoros Európa-bajnokunk, akit hetedikként szólítottak. Lényegében hibátlan gyakorlattal hozta le a döntőt, szinte ugyanannyi pontot kapva (16.033), mint a selejtezőben, egyből az első helyre került. Utána már csak a szlovén Saso Beroncelj következett, de ő sem tudta megelőzni.

Az ellenfelei közül egyedül a horvát Filip Ude tudott komolyan javítani, de még neki sem sikerült megközelítenie Berki pontszámát, aki így 2010 és 2011 után harmadszor lett világbajnok. A tornasport történetében ezzel ő a hatodik, aki három vb-t nyert lólengésben, Magyar Zoltán után a második magyarként.

„Nagyon jól ment a két olló, aztán egy pici bizonytalanságot éreztem az egykápánál, de ezt kívülről egyáltalán nem lehetett észrevenni. Aztán teljesen felpörögtem, és így egy hibátlan gyakorlattal tudtam megnyerni a vb-t. Pontosabban kettővel, hiszen a selejtezőben is hibátlanul sikerült. Nagyon-nagyon örülök, és talán a három világbajnoki aranyamból ez lesz a legkedvesebb, mert a lelkemnek nagyon kellett ez a győzelem” – nyilatkozta Berki a döntő után.

Berki Krisztián világbajnoki aranyat érő gyakorlata.

Berki Krisztián világbajnoki aranyat érő gyakorlata

Torna-vb, férfi lólengés, döntő

  1. Berki Krisztián 16.033
  2. Filip Ude (horvát) 15.783
  3. Cyril Tommasone (francia) 15.600