A torna-vb szerdobogósai olimpiai indulási jogot szereznek

2014.11.05. 09:43

A 2015-ös glasgow-i torna-világbajnokság szerenkénti dobogósai automatikusan indulási jogot szereznek a 2016-os riói olimpiára - erősítette meg a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG). 

Ez magyar szempontból kedvező, hiszen a lólengés egyik uralkodójának, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Berki Krisztiánnak elég a legerősebb szerére összpontosítania, írja az MTI.

A 2008-as pekingi olimpia előtt ilyen kedvezményt nem adtak a szerspecialistáknak, míg a 2012-es londoni játékok előtti kvalifikációs vb-n Berkinek más szereken is hoznia kellett a minimális előírt pontszámot.

A vb-n a legjobb 24 csapat indul nőknél és férfiaknál is. Ha a magyarok a 13-16. helyen végeznek Glasgow-ban, az már biztosan egy olimpiai kvótát jelent az ország számára. Ráadásul teljes csapat indulhat a 2016 áprilisi tesztversenyen, és harcba szállhat az olimpiai csapatrészvételért. Ha a csapat nem kerül a 16 közé Glasgow-ban, akkor a magyarok két egyéni versenyzőt indíthatnak összetettben a riói tesztversenyen, és közülük egy szerezhet név szerinti kvalifikációt az olimpiára.