Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindig kínaiak állnak az asztal másik oldalán

2014.12.03. 13:10
Póta Georgina a legjobb európai születésű asztaliteniszező a világranglistán, bár novemberhez képest egy helyett visszacsúszott, most a 18., magyar játékos 11 éve nem volt ilyen előkelő helyen. A TTC Berlin 29 éves játékosa ott lesz a World Tour-sorozat decemberi döntőjében, ahová csak 16 játékos mehet.

A jelenleg legjobb magyar női pingpongosnak remek szezonja volt. Megnyerte a World Tour belgiumi, B kategóriás versenyét, október közepén, Linzben pedig negyedik lett a világkupadöntőben.

Ez életem legjobb eredménye, ez életem legjobb éve,

mondja Póta, aki ezekkel az eredményekkel jött fel a világranglistán magyar pingpongostól rég nem látott helyre, és emiatt lehet ott a bangkoki döntőben is.

„Januárban terveztem el a World Tour-döntőt. A Bundesligában bajnokikat, BL-meccseket, kupameccseket kell játszanom, de összehangoltuk a versenyeket, így építettük fel a szezont."

Párosban és csapatban volt már Európa-bajnok, de egyéniben nagy versenyről még nincs érme. „Európa-bajnokságon négyszer is voltam már a legjobb nyolc között, de ez a linzi egy világkupaverseny volt egyéniben, ahol jól játszottam, hátrányból fordítva is nyertem, ázsiaiakat győztem le."

A világranglistát egy kínai, Ting Ning vezeti, Póta előtt csak négy európai van, aki igazából csak egy: a román Elizabeta Samara, hiszen a német Han Ying, az osztrák Liu Jia, a Szekszárdon játszó svéd Li Fen is kínai származású. Póta nem háborog a honosított játékosok miatt. „Mióta csak pingpongozom, a versenyeken

mindig kínaiak álltak az asztal másik oldalán.

A WT-döntőn viszont nem lesz kínai, mert nem teljesítették a kiírás egyik alapkövetelményét, nem indultak legalább öt WT-versenyen. Komoly pénzdíjak vannak, az első 100 ezer, a második 60 ezer dollárt kap, de még a nyolcaddöntősöknek is jut fejenként nyolcezer.

Póta 10. kiemelt lesz Bangkokban, így az első nyolcból kap ellenfelet, a versenyen egyenes kiesés van. „Nincs nagy elvárás velem szemben, nincs nyomás rajtam, már teljesítettem azt, amit elvártam magamtól: ott leszek a döntőben."

A 20. és 30. hely között akar lenni hosszabb távon. „Reálisan látom magam, túl nagy falat a 17. helyet megtartani, 20 és 30 közötti hely a reális. Az első tízbe bejutni esélytelen, annyi a kínai." (Interjúnk még a decemberi lista előtt készült, ahol a 18.)

Úgy érzi, semmit nem csinál másként, mint szokott, de az idei szezonban nem csak egy-kettő jó ellenfelet győzött le, mint eddig. „Sokan nem érzik a fonák szervámat. A fonákom átlag feletti, a tenyeresem átlag alatti, de ha tenyeres pörgetést kapok, nem csak beletartom az ütőmet, hanem úgy ráhúzva adom vissza, ahogy kevesen. Eddig csak fonákkal adogattam, most kezdem komolyan beépíteni a tenyeres szervát, hogy meglepjem vele az ellenfeleket."

A pingpongban is számít az erő. „Gyakran edzek fiúkkal, fizikailag erősebbek, nagyobb a pörgetésük, és hátrébb is lépnek az asztaltól."

A pingpongban egy ideje új szabályok vannak, mert a játék a nézőknek szinte már követhetetlenül gyors. A labda mérete például 38-ról 40 milliméterre nőtt, a háló megemelése tovább lassítaná a labdameneteket. „Ha például 3 centivel megemelnék, többet kellene pörgetni, az már látható változást hozna."

Póta egyébként Budapesten él, csak a meccsekre jár ki Berlinbe. Profi sportoló, tehát megél a pingpongból. Már edzői képesítése van, visszavonulása után is maradna az asztaliteniszben vagy a sportban. Nem túl lelkizős alkat, sportpszichológusi segítséget alig vesz igénybe. Három éve, mikor gödörben volt, akkor segítséget kért, illetve most is volt kétszer. 

„A sikert is meg kellett fejteni, nem csak a hullámvölgyet"