A WADA vizsgálatot indít az ARD orosz doppingvádjai miatt

2014.12.11. 01:50

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálatot indít az ARD német televíziós csatornában bemutatott állítólagos orosz szisztematikus doppingprogram ügyében - írja az MTI.

Craig Reedie, a WADA elnöke szerdán bejelentette: az első lépésben az egy hete levetített riport tartalmát ellenőrzik, majd utána teszik meg a konkrét lépéseket az esetleges csalók ellen.

Az ARD múlt szerdán mutatta be az Eltitkolt dopping - így készülnek az orosz győztesek című dokumentumfilmet. A részben titokban rögzített kép- és hangfelvételek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

A korábbi világklasszis 800-as futó, a tavaly eltiltott Julija Ruszanova és férje-edzője, Vitalij Sztyepanov részletesen beszámoltak arról, hogy miként használtak tiltott szereket.

"Az edzők fejébe verik, hogy dopping nélkül nem megy, azok pedig a versenyzők fejébe verik ugyanezt, így meg sem fordul a fejükben, hogy helytelen dolgot tesznek" - közölte Ruszanova, hozzátéve: ha valaki lebukik, eldobják, és keresnek mást helyette. Elmesélte, hogy Szergej Portugalov sportorvos 50 ezer rubelt kért tőle egy aranyéremért cserébe, az ezüst 30, a bronz pedig 20 ezerbe került.

Olep Popov dobóedző szerint a sportolóknak nincs választásuk, míg Jevgenyija Peherina diszkoszvető úgy vélekedett, hogy az atléták 99 százaléka doppingol.

Egy mobiltelefonnal készített videofelvétel azt mutatja be, miként veszi magához az anabolikus szteroidok közé tartozó oxandrolont a 800 méter 2012-es olimpiai bajnoka, Marija Szavinova.

A korábban az Orosz Doppingellenes Ügynökségnél is dolgozó Sztyepanov azt állította, a sportvezetők gondoskodtak róla, hogy az úszókat, kerékpárosokat, sílövőket, atlétákat, súlyemelőket és északi sízőket egyáltalán ne ellenőrizzék. A házaspár a dokumentumfilm levetítése előtt elhagyta Oroszországot.

A moszkvai doppinglabor vezetője, Grigorij Rodcsenkov állítólag olyan készítményekkel látta el az atlétákat, hogy ne produkáljanak pozitív tesztet.

A 60 perces dokumentumfilm szerint Lilija Sobuhova, a Chicago Marathon háromszoros győztesének 450 ezer eurójába került a részvétel a londoni olimpián, a hatóságok ugyanis ennyiért nem tették közzé a 2009-es és 2011-es feltűnő vérképét, amelyet a szövetség nem minősített doppingesetnek. A maratonistát idén áprilisban tiltották el.

Reakciójában a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) igazgatója, David Howman sokkolónak nevezte a riportot, Richard Pound volt WADA-elnök pedig riasztó esetről beszélt.

Mark Adams, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szóvivője közölte, a NOB etikai bizottsága foglalkozik az üggyel, hiszen "rendkívül komoly vádak" hangzottak el.  • Hírek
  • Bankszámla