Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Budapesten tart kongresszust jövőre Nemzetközi Szabadidősport Szövetség

2014.12.13. 13:39

Mérföldkövet jelent majd a Nemzetközi Szabadidősport Szövetség (TAFISA) jövő októberi, budapesti kongresszusa a szervezet főtitkára szerint.

Wolfgang Baumann az esemény szombati sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a világ jelenlegi egyik nagy problémája a mozgás, a sportolás hiánya, és ez súlyos következményekkel jár. Egyes felmérések szerint, ha a folyamat nem fordul meg, gyermekeink átlagosan öt évvel kevesebbet élhetnek majd. A sportvezető szerint mindent meg kell tenni azért, hogy változást érjenek el, mert közös felelősség, hogy a gyerekek visszakapják ezt az öt évet. Ezért, mint mondta, jövő októberben a Pesti Vigadóban sorra kerülő négynapos kongresszuson fontos döntéseket fog hozni a TAFISA, a magyar főváros pedig a változás szimbóluma lesz.

A 24. ülés jelentőségét érzékeltetve Wolfgang Baumann jelezte, hogy a TAFISA-nak 160 országból 280 tagszervezete van, Budapestre négyszáz vendég érkezik a világ minden pontjáról. A kongresszus mottója: a sport mindenki számára tartós örökség.

Simicskó István sportért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a sport területén három fontos célt határoztak meg, azt, hogy minden gyerek sportoljon, fontos világeseményeknek, -versenyeknek adjon otthont az ország, és megfelelő sportlétesítményeket építsenek mindezek megvalósításához. Emlékeztetett arra, hogy jövő szeptembertől már minden osztályban kötelező lesz a mindennapos testnevelésóra, és jövőre 41 jelentős sportesemény lesz Magyarországon. Ezek egyike a TAFISA kongresszusa, amely által Budapest a világ szabadidősportjának fővárosa lesz 2015-ben, amit nagy megtiszteltetésnek nevezett.

Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke azt mondta: Magyarország sportnagyhatalom, ott volt az olimpiai mozgalom bölcsőjénél, fontos kérdésként kezeli az egészséges életmódot, a mozgást és a sportot.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főigazgatója a TAFISA munkáját dicsérte, és kiemelte, hogy a MOB számára is fontos a jövő októberi esemény.