Inkább síugorjon, ha nem akar megsérülni

2014.02.21. 08:35

Még az olimpia elején az orosz curlingesek skipje, Andrej Drozdov verte be a fejét a svájciak elleni meccsen, akkor azzal ironizáltunk, hogy a curling veszélyesebb, mint azt eddig gondoltuk volna.

Most kiderült, hogy tényleg ez a helyzet. 

Egy brit sportmagazin, a British Journal of Sports Medicine a napokban közölt egy nem túl komolyan vehető tanulmányt arról, melyek a legveszélyesebb téli olimpiai sportok. A 2010-es vancouveri olimpia sérülései alapján állították össze a listát. 

Ebből kiderült, hogy a curlingesek nagyobb arányban sérültek meg, mint például a síugrók, akik 100 km/h közeli sebességnél száguldanak le a egy normálsánc-versenyen. Persze a különbség minimális, a curlingeseknél négy százalék, síugróknál három százalék volt az arány. A lista végén van még a gyorskorcsolya három, a szánkó és a mogul két-két, a biatlon egy százalékkal. 

Az alpesi sízők, akik egy lesiklóversenyen bőven 100 km/h fölött száguldanak, csak a középmezőnyben vannak, a listát a snowboardkrosszosok vezetik harmincöt százalékkal. A szám látványos, de gyakoriak a bukások, az indulók a futamokban egymással versenyezve igyekeznek lejutni az ugratókkal telerakott pályán.

Szocsiban is volt olyan olimpikon, akit hordágyon vittek le, miután összeakadt egyik riválisával. Ugyanilyen szám a szabadstílusú sízőknél is van, az a második legveszélyesebb, a nyaktörő trükköket bemutató szabadstílusú sí aerial száma a harmadik, de a bobosoknak sem könnyű az életük.