Amerika már drámázik: kevés az érem

2014.02.13. 20:39

Egy hete sem megy még a téli olimpia Szocsiban, de az amerikai sajtóban már most elkezdődött a hangulatkeltés, és a közösségi oldalakon is elégedetlenkednek egyesek, hogy olimpiai csapatuk nem nyert elég érmet, pláne aranyat. 

Az Egyesült Államoknak eddig négy aranyérme van a két ezüst és hat bronz mellett, de a kritikusok azt hangsúlyozzák, ha nem lennének az extrém sportok, akkor sehol nem lennének. 

Az amerikai csapat csütörtökön letarolta a férfi szabadstílusú síben a slopestyle számot, mind a három érem az övék lett, ugyanebben a számban snowboardban is ők nyerték a nők és a férfiak számát, és a snowboardosoknál a női félcső számában amerikai győztes lett.

Az egyik legfájdalmasabb veszteségük viszont pont egy ilyen sportágban, a férfi félcsőben volt. A snowboardos Shaun White úgy utazott Szocsiba, hogy a harmadik aranyát is megnyeri a számban, minden mást ennek rendelt alá. A sportág szupersztárja ezek után többször is hibázott a döntőben, a dobogóra sem került, negyedik lett, ez volt a 2014-es téli olimpia egyik legnagyobb meglepetése. 

Az alpesi síző Lindsey Vonn sérülése miatt nem lehetett ott a téli olimpián, így az első napokban mindenki Bode Millertől várta az érmet, a harminchat éves sztár éremszerzése az egyik legnagyobb téma volt Amerikában az olimpia előtt, Salt Lake City és Vancouver után lehetett volna újra érmes.

Végül Miller lesiklásban a dobogóra sem fért fel, csak nyolcadik lett, ahogy a nőknél Julie Mancuso sem szerzett érmet, a nyolcadik lett, pont Miklós Edit előzte meg. Nagy volt a várakozás a női gyorskorcsolyázók ezerméteres száma előtt is, hogy 2002 után végre lesz egy sportolójuk a dobogón a sportágban. De Brittany Bowe-nak és Heather Richardsonnak nem jött össze. Szó érte a curling csapatot is, amely eddig csak egyszer tudott nyerni, háromszor kikapott. 

Az olimpia előtt már szó esett arról, hogy Lindsey Vonn hiányában kevés az Amerikában is eladható név az ország olimpiai csapatában, egyesek szerint ezért került be a női bobcsapatba Lolo Jones. Shaun White negyedik helye után ez most még nagyobb probléma lehet. 

Az amerikaiaknak még bőven van esélyük éremre, hogy ne csak az extrém sportban szerezzenek érmet. Alpesi síben, ahol még csak a lesiklás ment le a férfiaknál, Ted Ligety és Bode Miller is odaérhet a dobogóra, a bobosoknál és a skeletonosoknál is van esély az éremre a következő napokban.