A hát drámájától a Playboy-gerinces csúcsig

2014.02.13. 22:12 Módosítva: 2014.02.13. 22:14
A nap elején várható volt, hogy lesz egy férfi, aki megszerzi második szocsi aranyát. Ez meg is történt, de nem azzal, akitől vártuk. Két magyar gyorskorcsolyázó középdöntős lett, egy magyar biatlonos utolsó, egy sífutó 69. Sporttörténelmi német arany szánkóban, olimpikon, aki bugyiban versenyezne, durva sérülés a bobpályán, durva mészárlás hokiban.

Képzeljük el, hogy a nyári foci vébé nyitómeccsén Neymar még a szünet előtt lecserélteti magát sérülés miatt, és be is jelenti, hogy az egészségügyi okok miatt visszavonul. Vagy Dzsudzsák Balázs kénytelen ugyanilyen döntést meghozni 2016 júniusában, egy olyan helyzetben, amikor mindenki azt várja, hogy harminc év után lejátssza első meccsét a fociválogatott egy nemzetközi focitornán (igaz, nem hazai pályán).

Hát nagyjából ilyesmi történt Szocsiban csütörtökön, a férfi műkorcsolyázók rövidprogramja közben – pontosabban előtt. A hazai jégen a vasárnapi csapatarany után újabb egyéni olimpiai elsőségére készülő Jevgenyij Pljuscsenko (2006-ban, Torinóban győzött, előtte és utána négy évvel második lett, emellett háromszoros világ- és hétszeres Európa-bajnok) már a bemelegítéskor megsérült, és hátfájdalmai miatt visszalépett a versenytől.

Majd a 31 éves sportoló – aki már 15 évesen vb-bronzot szerzett a felnőttek mezőnyében, és aki a 2006-os olimpia után már tartott kényszerpihenőt sok apró sérülése miatt – nem sokkal később azt is bejelentette, hogy visszavonul. Ahogy mondta:

„Ez a pályafutásom befejezését jelenti. Egészséges szeretnék lenni".

Volt egy másik hát, pontosabban gerinc is, amely főszereplő volt csütörtökön, ez azonban már nem tragikus értelemben. Az olimpiáról sérülése miatt lemaradt egy német biatlonos, Miriam Gössner, akiről a napokban nemcsak az derült ki, hogy a Playboy jövő heti számához aktfotózást vállalt, hanem már nyilvános is néhány kép, például ez:

A fotók hírére bizonyára sok férfi felfigyelt, és az biztos, hogy a francia Martin Fourcade volt az egyik. A 25 éves sílövő, aki szombaton hatodik lett sprintben, majd hétfőn megnyerte üldözőversenyben első szocsi aranyát, a csütörtöki egyéni indításos biatlonverseny előtt nem sokkal

„Jó látni, hogy jobban van már a gerinced" –

üzenetet küldött Twitterén Gössnernek. Aztán nagyon jó futással a csúcsra jutott: több mint 10 másodperc előnnyel megnyerte a versenyt, így ő lett az első, akinek már két szocsi aranya van. A mezőnyben rengeteg lövőhibával utolsóként, 88. helyen ért célba Gombos Károly – azt mondta, fizikailag nem volt a topon, és kritizálta az orosz rendezőket, hogy nem elég zöld az olimpia –, míg a női sífutók klasszikus stílusú, 10 kilométeres versenyében Simon Ágnes 69. lett; ő ezzel elégedett volt, célját, hogy bekerüljön a legjobb 70-be, sikerült elérnie.

A téli olimpia egyébként egyre tavasziasabb. A városban napközben tizenöt fok volt, sokkal melegebb, mint például Floridában vagy Texasban, több versenyszámban, így síakrobatikában és sífutásban pólóban, ujjatlan trikóban versenyzett a mezőny egy része, és a sífutásban kilencedik norvég Heidi Weng azt mondta:

„Legközelebb csak bugyiban megyek”.

Akiket egyébként csütörtökön a legkevésbé zavart a meleg és más körülmények, és aranyat szereztek:

  • Natalie Geisenberger, Felix Loch, Tobias Wendl, Tobias Arlt (német szánkó vegyesváltó)
  • Justyna Kowalczyk (Lengyelország, 10 km-es sífutás)
  • Martin Fourcade (Franciaország, sílövészet, 20 km)
  • Joss Christensen (Egyesült Államok, síakrobatika, férfi slopestyle)
  • Csang Hung (Kína, női 1000 m gyorskorcsolya)
  • Li Csien-zsou (Kína, rövidpályás gyorskorcsolya, női 500 m)

A magyarok közül rövidpályás gyorskorcsolyában Knoch Viktor és bírói döntéssel Liu Shaolin Sándor is továbbjutott a szombati középdöntőbe, Béres Bence viszont kiesett; azt mondta, ha egy szóval kell jellemeznie teljesítményét, akkor pocséknak minősítené.

Noha már szerdán is volt két meccs (a svájciak utolsó pillanatban lőtt góllal verték 1-0-ra a letteket, a svédek 4-2-re a cseheket a C csoportban), lényegében csütörtökön kezdődött el a férfi jégkorongtorna, a 12 csapatból a maradék nyolc is jégre lépett. A B-ben a finnek gólzáporos meccset játszottak az osztrákokkal (8-4, a meccs 36. másodpercében született az első, másfél perccel a vége előtt az utolsó), Kanada 3-1-re verte Norvégiát, míg az A-ban az oroszok nem túl meggyőző játékkal 5-2-re verték az első olimpiai meccsét játszó Szlovéniát, míg az USA 7-1-re Szlovákiát (a meccs egyetlen harmadban dőlt el, a középsőt 6-1-re nyerték).

A női hokisoknál már véget is értek a csoportmeccsek, a két csütörtöki meccsen az dőlt el, hogy az amerikaiak és kanadaiak elleni elődöntőbe jutásért svájci-orosz és finn-svéd meccsek lesznek.

Szánkóban sporttörténelmet írtak, most először rendeztek olimpián szánkóváltót, előbb a női, majd a férfi egyes csúszott, végül a páros csapat zárt. A történelmi aranyat űridővel, és a Repülő Kolbász segítségével a németek nyerték.

A nap igazi drámája nem egy sportolóé, hanem egy pályamunkásé volt: a délelőtti edzésen három munkást küldtek a Sanki bobpályára, hogy igazítsanak meg egy belógó lámpát. Bár leállították az edzést, valami félreértés miatt leküldtek egy ellenőrző bobot, miközben a munkások még a pályán tartózkodtak. Egyikük nem tudott elugrani a 130 km/órásnál nagyobb sebességgel érkező bob elől. Helikopterrel kellett kórházba szállítani, és bár állapota nem súlyos, a legutolsó hírek szerint kettős nyílt lábtörést szenvedett.