Heidum nem bírta a hajrát, B-döntős

2014.02.15. 11:54 Módosítva: 2014.02.15. 12:25

A rövid pályás gyorskorcsolyázók szombati versenynapján négy magyar is rajthoz állt.

Elsőként, 1500-on Heidum Bernadett futott. Mivel a nyolcadik a világranglistán, eleve nem kerülhetett nagyon komoly futamba. Végig kontrollálta az iramot, egyben jelezte a végig vezető holland ter Morsnak, hogy ott van mögötte, és ha esetleg lankadna a figyelme, egy pillanat alatt megelőzné.

„Ha kívülről nyugisnak is látszott a futam, nem volt könnyű, mert a holland lány, aki egyébként az Európa-bajnok, eléggé meghúzta, így három másodperccel gyorsabb lett a futam, mint amennyit szoktunk menni. A 2:21-es idő nagyon jó, nem véletlen, hogy mi ketten voltunk a leggyorsabbak. Kevés volt az interakció, a következő futamban nyilván több lesz" - mondta Heidum, aki a januári Eb-n második volt ter Mors mögött ebben a számban.

A 19 éves Kónya Zsófia öt körrel a vége előtt bukott, így nem volt esélye a továbblépésre. Kónya az idei Eb-n harmadik volt, de itt most úgy érezte, rálépett egy bójára.

„Csalódott vagyok, sokkal jobbra számítottam, jónak éreztem a formámat, fejben ott voltam. Igyekeztem türelmes lenni, hogy elöl kimaradjak a nagy tülekedésből, és majd a végén feljönni, de mire megtehettem volna, már kiestem" - nyilatkozott.

Heidum elődöntője 12.18-kor kezdődött, egy ázsiai ellenfele volt, lényegében egy Európa-bajnoki döntőnek felelt meg a futama. Mivel második volt egy hónapja, ezért bizakodhattunk, de most nemcsak ter Mors, hanem Fontana is megelőzte.

A 25 éves magyar versenyző az elődöntőben kiugrott, a második rajtnál kissé beragadt, érthetően óvatos volt, ezért visszaesett, de rákapcsolt, és kilenc körrel a vége előtt már az élen volt.

Aztán Fontana vezetett, őt követte Heidum, Ter Mors lopózott mögöttük. Két körrel a vége előtt az olasz és a holland ritmust váltott, ezt a tempót már nem bírta Heidum, aki harmadik lett futamában, így a B-döntőben folytatja, vagyis a hetedik helyet még elérheti. (Két kanadai és egy amerikai lesz a legfőbb riválisa.)

A 18 éves Liu Shaolin Sándor a negyedik lett az ezerméteres elődöntőben. „Szomorú sem, boldog sem vagyok, de kihoztam a maximumot magamból. Arra számítottam, hogy lesz tolakodás vagy ütközés előttem, én pedig azt kihasználva előbb juthatok. Nagyon kemény mezőny volt, nagyon erősek voltak a riválisok. Egyéni csúcsot futottam, talán megvan az országos csúcs is.”

Knoch Viktor csalódottabb volt, mert jó erőben érezte magát, de az utolsó körben, amikor megindult volna, elveszítette a sebességét, azzal a franciával találkozott ugyanis, aki az orosszal való ütközés miatt csúszott kinti ívre. „Nem tudom, hogy ez pech, vagy figyelmetlenség, de nem tudtam időben reagálni rá. Szabályos volt, ami történt, de már nem volt időm bebújni sehová. Csalódottság van bennem, mert nem nem adtam ki mindent magamból.”