Ilyen még nem volt: két arany lesiklásban

2014.02.12. 09:55
Miklós Edit minden idők legjobb magyar helyezését érte el alpesi síben, 7. lett a lesiklás döntőjében, ahol két olimpiai bajnokot is hirdettek. Maze és Gisin azonos idővel ért célba.

Miklós Edit azok után, hogy hétfőn minden idők legjobb magyar helyezését érte el olimpián alpesi síben a kombinációban megszerzett tizenhatodik hellyel, szerda reggel a lesiklás döntőjében ezt is  felülmúlta. Sok volt a gond a pályával, az alsó szakaszon már a rajtnál öt fok volt, nagyon nehezen volt síelhető az a rész.

A magyar induló a pálya elején hibázott egyet, az egyik ugrása sem volt az igazi, össze is szedett fél másodpercnyi hátrányt, ezután viszont már jó tempóban ment, 101 km/h-re gyorsult, és a folytatásban nem rontott. Jól vette azt az ívet is, ahol több nagy név hibázott, végül a hatodik helyen ért célba. Nem sokáig tudta tartani ezt a helyet, az utána induló norvég Sejersted nagyon bekezdett a pálya felső szakaszán, a magyar versenyzőre huszonhét századot vert a célban. 

Nemcsak a magyar síző írt történelmet, hanem az élmezőny is. A svájci Dominique Gisin az elsők között indult, nem volt még olyan magas a hőmérséklet, így a pálya alsó szakaszán sem lassult le annyira. Az utolsó mérési pontnál még harmincnyolc század hátrányban volt csapattársával, Suterrel szemben, de így is átvette a vezetést. Ott is maradt a végéig, de nem csak ő lett olimpiai bajnok. 

A tizenhárommal később induló szlovén Tina Maze nagyon bekezdett, és folyamatosan növelte az előnyét, az ő lesiklásának is a pálya alsó része volt a kritikus szakasza, itt hibázott, túl szélesen vett egy kanyart. Ezzel is időt vesztett, nagyon szorosnak tűnt a befutó, végül azonos idővel ért célba. A svájci Lara Gutot leszorította a harmadik helyre, ő egy tizeddel ment rosszabb időt. 

Nem volt már a mezőnyben olyan versenyző, akinek esélye lett volna felforgatni az élmezőnyt, biztossá vált, hogy a sportnak először lesz két olimpiai bajnoka, alpesi síben nem történt még ilyen. Lesiklásban legutóbb az 1992-es albertville-i olimpián volt ennyire szoros az élmezőny, akkor a kanadai Kerrin Lee-Gartner hat századdal előzte meg az amerikai Hilary Lindhet, kilencet vert az osztrák Veronika Wallinger-Stallmaierre. 

A magyar Miklós Edit a hetedik helyen zárt, klasszisokat előzött meg, Berecz Anna senkit sem tudott megelőzni, a harmincötödik helyen ért célba. 

Eredmények

    alpesi sí, női lesiklás, olimpiai bajnok:
   Tina Maze (Szlovénia) és Dominique Gisin (Svájc) 1.41.57
3. Lara Gut (svájci) 0.10 mp hátrány
...7. Miklós Edit 0.71 mp hátrány
...35. Berecz Anna 9.40 mp hátrány