Rekord és sztriptíz repíti Szocsit

2014.02.10. 21:00
Egyik szemünk sírt, a másik nevetett a szocsi téli olimpia hétfői versenynapja után. Miklós Edit a valaha volt legjobb eredményt érte el a hazai alpesi sí történetében, mivel a 16. lett a női szuperkombinációban. A rövidpályás gyorskorcsolyázóink pedig leszerepeltek, a saját céljaikat sem tudták teljesíteni, bár már látszik, van egy új tehetségünk. Eközben a síelők sokat buktak, a nagy norvég biatlonikon nem nyert, villant egy csupasz női mellkas és a snowboardosok már megint hisztiznek.

A magyaroknak kevés örömkönnyet hozott a téli olimpia eddigi legsűrűbb napja (amit itt előre és vissza is követhet percről percre). Alpesi sízőink és rövidpályás gyorskorcsolyázóink is szerepeltek. Knoch Viktor és Béres Bence sajnos simán kiestek 1500 méteren, Liu Shaolin Sándor viszont nagy reménységünk lehet, országos csúcsot futott (2:15.055), a célfotó fosztotta meg a futama harmadik helyétől.

A nőknél a váltó mutathatta meg magát, viszont igen nehéz ellenfelek ellen, és Darázs Rózsa utólagos bekerülése miatt feszült hangulatban. A terv az volt, hogy Kanada és Dél-Korea úgyis meglép a 3 kilométeres távon, az oroszokat azonban meg lehet fogni. Azonban a fenti okokból minden borult, a csapat utolsó lett, a zászlóvivő Heidum Bernadett pedig ki is akadt alaposan.

Alpesi sízőink, Miklós Edit és Berecz Anna feladata az volt ezek után, hogy javítsanak a magyarság elszontyolodott hangulatán. Ez sikerült is nekik: Berecz nem futott nagyot, biztonsági játékosként ment le a szuperkombináció mindkét számában, Miklós azonban nekivágott az ismeretlennek, és megérte a hajtás. A 16. helyen ért célba, ami a magyar alpesi sí történetének legjobb eredménye. Berecz végül a 21. lett, ami a technikás szlalompálya miatt jó eredmény, nála jobb síelők is buktak itt.

Alpesi sí – Bukások és őrjöngések

A női szuperkombinációnak nevezett kéttusában a német Maria Höfl-Riesch ismét verhetetlen volt, ahogy Vancouverben is, a lesiklása és a műlesiklása is patent volt. A nehéz szlalompálya megszórta a mezőnyt, és nem győzzük eléggé hangsúlyozni, Miklós Edit mekkorát ment ezen a napon.

Azt azonban látni lehetett, hogy például a harmadik helyre beslisszanó amerikai Julia Mancuso mennyivel gyorsabban siklott nála, de az osztrák Nicole Hosp még őt is kenterbe verte. A végén a dobogósok őrjöngtek örömükben, és a sok bukott versenyzőt (pl. a svájci Lara Gut vagy a kanadai Marie-Michel Gagnon) látva ez nem csoda.

Biatlon – Irtott a halálkanyar

A sílövészetben érdekes eredmény született: a magát az olimpiákon már betegre nyerő norvég Ole Einar Bjørndalen nem szerzett érmet a férfiak 12,5 km-es üldözéses számában.

A győzelmet a francia Martin Fourcade húzta be, mögötte a cseh Ondrej Moravec és a francia Jean Guillaume Beatrix siklott a célba. Gond volt a hó minőségével és kialakult egy halálkanyar is, ott többen is buktak és lemorzsolódtak. Fourcade a végén már direkt lassított és óvatosan vette a kanyart, nehogy a dobogó teteje helyett egy gödör aljában találja magát.

Gyorskorcsolya – Pucér mellkas és narancs dobogó

A nők 3 kilométeres versenyén még vasárnap egy németes nevű orosz, Olga Graf a bronzérmet szerezte meg, ráadásul szépen lehúzta ezután a felsője cippzárját, majd riadtan reagált. Nem volt a ruha alatt semmi aláöltözet. Hétfőn csak a férfi 500 méteres versenyt zavarták le, amin a hollandok rutinszerűen tönkrevertek mindenkit. Michel Mulder lett az olimpiai bajnok, mögötte két honfitársa, Jan Smeekens és Ronald Mulder tökéletesítette a narancsszínű dobogót. Igen, a két Mulder ráadásul testvérek, már csak Fox Mulder hiányzott a dobogóról.

Rövidpályás gyorskorcsolya – Putyin koreai kedvence a dobogón

Miközben nemzetünk fiai és lányai szenvedtek a jégen, a kanadai Charles Hamelin beírta magát a sportág történetébe: megnyerte az 1500 méteres versenyt. A negyedik olimpiai érmét (ebből három arany) begyűjtő korcsolyázó mögött a kínai Han Tien-jü, illetve az állítólag Vlagyimir Putyin elnök kérésére orosszá váló dél-koreai Viktor An ért a célba.

Szabadstílusú sí – Brutális finn bukás

A freestyle-nak is nevezett sí mogul számát tartották hétfőn a férfiaknál. A hangzatos nevű szakágban buckasíelni kell, és néha van egy ugrató, ami után a levegőben látványosan kell pörögni és hadonászni. A kőkemény lábizmot igénylő mogulban a finn Ville Miettunen olyat esett egy ugrató után, hogy első blikkre sérülhetett a feje, nyaka, arca, gerince, háta, hasa, combja, térde, lábszára és bokája is, csoda, hogy utána le tudott csúszni a célig önerőből.

A háromkörös döntő végén a kanadai Alex Bilodeau végzett az élen honfitársa, Mikael Kingsbury és az orosz Alexandr Szmisljaev előtt. A mogul bajnoka korábban bejelentette, Szocsi után visszavonul, így tényleg megéri.

Curling, jégkorong, szánkó

Mi az? Szórakozó holland falusiak találták ki és Magyarország világbajnoki címet nyert benne? Helyes, a curling. Hétfőn elkezdődtek ennek a fura sportnak is a csoportkörös meccsei, férfiaknál és nőknél egyaránt (előbbieknél egyből lezavartak két fordulót). A nőknél Kanada, Svájc, a dánok és az oroszok tudtak nyerni, míg a férfiaknál a svédeket emelnénk csak ki, már két győzelmet is behúztak.

Hisztideszkások

Nem adják fel a snowboardosok, korrupcióval gyanúsítják a NOB-ot, mivel most a félcsővel elégedetlenek. Shaun White egy buckára panaszkodott, ráadásul a meleg miatt a hó is olvadozik, a szervezők pedig későn engedték fel a versenyzőket, hogy teszteljék a pályát. Korábban a slopestyle-nál akadtak gondok, de végül látványos verseny kerekedett belőle.

Jégkorongban is folytatódtak a női küzdelmek: az amerikaiak romhalmazt csináltak a svájci csapatból, 9-0-ra oktatták őket, míg Kanada is átlépett 3-0-val a finneken. Szintén a nőknél a szánkók csúsztak egész nap, két futamot is letudtak. Ha így marad az állás, nem sok változás lesz a vancouveri dobogóhoz képest: a két német, Natalie Geisenberger és Tatjana Hüfner dominál, csak előbbi tudott mindkétszer 50 másodperc alatt végigmenni a pályán. Kettejük harcába csak az amerikai Erin Hamlin kotnyeleskedhet bele. És persze emlékezzünk meg az olasz Armin Zöggelerről, aki Lillehammer (1994!!!) óta kihagyhatatlan kellék a téli olimpiákon. A hatodik érmét szerezte meg, ami abszolút csúcs. Ja, és a titka: „Almák és egy csomó tészta ebédre, meg egy jó steakvacsora minden este."