Szocsiban egyetlen meleg sincs

2014.01.27. 10:41

Szocsiban nincsenek melegek, állította Anatolij Pahomov, a város polgármestere. Amikor a polgármestert arról kérdezte a BBC, hogy rejtőzködniük kell-e a melegeknek Szocsiban, így válaszolt: „Mi csak azt mondjuk, ez az ő saját ügyük, az ő életük. De itt a Kaukázusban ez nem elfogadott, nincsenek is melegek a városunkban."

Az ellenzék vezetője, Borisz Nyemcov szerint viszont Pahomov hazudik, mert Szocsiban korábban több melegbár is működött, és kettő még ma is üzemel.

Később Pahomov is finomított, ha vannak is melegek a városban, még sohasem találkozott velük. „A vendégszeretetünket mindenki élvezheti, aki elfogadja az orosz törvényeket és nem próbálja meg ráerőltetni másokra a szokásait" – mondta.

Oroszországban júniusban fogadták el a melegellenes törvényt, eszerint a kiskorúak a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek létezéséről való felvilágosításáért  pénzbüntetéseket kell majd fizetni, és a melegeket gyakorlatilag a gyülekezési joguktól is megfosztották.

A törvény már a nyári moszkvai atlétikai világbajnokságon is megosztotta a sportolókat, többen a sportpályán demonstráltak ellene. A kérdés azóta is az olimpia egyik fő témája, több állami vezető jelezte, hogy nem vesznek részt a téli olimpián az emberi jogokat semmibe vevő törvény miatt.