Terroristák fenyegették meg a téli olimpiára készülő magyar sportolókat

2014.01.22. 08:59

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint komolyan kell venni azt a terrorfenyegetést, amelyet a MOB és más országok olimpiai bizottságai kaptak a közelgő szocsi játékok előtt.

Borkai Zsolt az MTI-nek szerda reggel elmondta: a MOB nemzetközi e-mail címére érkezett fenyegető üzenet.

Szabó Bence főtitkár a Nemzeti Sportnak elmondta, „terrorcselekménnyel fenyegették meg a magyar olimpiai delegációt, egyúttal felhívják a figyelmet arra, jobban tesszük, ha itthon maradunk.”

A MOB már értesítette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, az orosz szervezőket, valamint Magyarországon a Terrorelhárítási Központot, hogy fenyegető üzenetet kapott. Komolyan kell venni az ilyen üzeneteket. Az illetékesek feladata, hogy eljárjanak az ügyben – mondta a MOB elnöke. Hozzátette, a MOB még nem kapott választ a megkeresettektől, ugyanakkor tudomása van róla, hogy más, a szocsi olimpiára készülő országok olimpiai bizottságai is kaptak fenyegető tartalmú üzeneteket.

Nagy Zsigmond a MOB nemzetközi igazgatója az Indexnek elmondta, hogy a fenyegető levelet a TEK vizsgálja, ezért azt nem hozzák nyilvánosságra, türelmet kérnek.

Fodor Gergely, a TEK társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője az MTI-nek elmondta: folyamatosan figyelik és értékelik az olimpiával kapcsolatos terrorfenyegetettséget, kapcsolatban vannak az orosz társszervekkel és részt vesznek a terrorfenyegetettséget vizsgáló munkacsoportban is. Mivel az orosz társszervektől kiemelt fenyegetettségre vonatkozó jelzés nem jött, a kapcsolattartás intenzitása nem változott.

Moszkva hivatalosan nem reagált

Az orosz hatóságok még nem reagáltak, de számos orosz internetes hírportálon már megjelent a Reuters brit hírügynökségtől átvett jelentés, amely beszámol a Magyar Olimpiai Bizottság elektronikus levelezési címére érkezett terrorfenyegetésről. A lenta.ru amerikai sajtóközlésekre hivatkozva azt is közölte: az orosz titkosszolgálatok nem zárják ki, hogy Szocsiban legalább négy "fekete özvegy" jelenhet meg, vagyis olyan öngyilkos merénylők, akik a hatóságok által korábban megölt, terroristának minősített észak-kaukázusi fegyveres lázadók feleségei. Az Eho Moszkvi rádió tudomása szerint az orosz hatóságok látókörébe eddig egy Ruzanna Ibragimova néven ismert fiatal dagesztáni nő került, akit potenciális terroristának tartanak. A nőt fényképe alapján már körözik Szocsiban. A férjével, Samil Magomedovval tavaly végeztek a biztonsági erők Dagesztánban, Haszjavurt városában egy terrorelhárítási akció során. Ibragimova is abban az autóban ült, amelyben a férje. A nőt - aki az akció során megsérült, ezért sántít és a karját is nehezen mozgatja - azok a dagesztáni fegyveresek vették magukhoz, akik állítólag a 2010-ben a Moszkva környéki domogyedovói nemzetközi repülőtéren végrehajtott robbantásokat elkövető öngyilkos merénylőket is felkészítették a tettükre. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva megerősítette: Oroszország készen áll arra, hogy garantálja a téli olimpia biztonságát. Azt mondta, hogy a nyilvános rendezvényeken mindig fennáll a veszély, és nem csak Oroszországban, de az orosz vezetés ezzel tisztában van, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megelőzze azt.
 

 A február 8-án kezdődő téli olimpia elleni támadással az az iszlamista csoport fenyegetőzik, amely egy videoüzenetben magára vállalta a december végén Volgográdban elkövetett, 34 halálos áldozatot követelő merényleteket.