Szabados bravúrjaival Kanada mínusz 2-ről verte az USA-t a női hoki döntőjében

2014.02.20. 21:21
Kanada drámai végjátékban, aranygóllal, sorozatban negyedszer nyerte meg a női hokidöntőt az olimpián. A 2-0-is vezető USA-t 3-2-re verte a hosszabbításban.

A mérkőzés előtt elemzésünkben azt írtuk, az USA-nak akkor van esélye, ha fel tudja venni a kanadaiak sebességét. Ez sikerült is, így mindkét csapat elég nagy lendülettel hokizott az első harmadban. A kiállítások az USA-nak kedveztek az első percekben, de nem tudtak gól szerezni előnyből sem, a magyar felmenőkkel bíró Shannon Szabados többször is jól védett, az első harmadban 11-ből 11-et. Később már a kanadaiak is kapták az előnyöket, de hiába próbálták meg szétkorcsolyázni az ellenfelet, tartotta magát az USA.

A második harmadban is maradt ez a játékstílus, de meglepetésére még kettős előnyből sem tudott gólt ütni az olimpiai címvédő. A harmad közepén aztán egy védelmi hiba az USA-t juttatta vezetéshez. Az oldalpalánkra lőtt korong nem ment elég messze, Meghan Duggan lecsapott rá, és a bedobópontról kilőtte a hosszú felső sarkot.

A harmadik harmadban Kanada nem tudott egyenlíteni, és emberhátrányból két perc után már kapta az újabb gólt. Az védők nem figyeltek eléggé, így jobb szélről Alex Carpenter simán a kapuig korcsolyázott, ott a jó ütemben kapott passzolt, már nem volt nehéz bekotornia a hálóba.

Kanadának kockáztatnia kellett, még nagyobb sebességre kapcsolt, újabb és újabb támadásokat vezettek, de ahogy kinyíltak, az USA kontráinak is jó lehetőséget teremtettek. Szabadosnak kellett többször is védenie. A rohamok végül a 17. percben lettek eredményesek. Brianne Jenner hihetetlen gyors korcsolyázással került kapu elé, és jó ütemben lőtt kapuba. Látszott, ilyen gyors, egyéni akciókkal lehetnek eredményesek a fáradó amerikaiak ellen.

Idejük azonban nem volt sok, hogy fölénybe kerüljenek, Szabadost is lehozták. A támadásuk nem jött össze, és csak néhány centin múlt, hogy nem dőlt el a meccs. Egy egészpályás lövés tartott az üres kapu felé, de a korong a kapuvasra ment. A kockáztatás bejött, a meccs vége előtt 55 másodperccel összejött Kanadának az egyenlítés. Az USA-nak nem sikerült felszabadítania, Poulin érkezett nagy sebességgel a kapu elé és ütötte be a gólt. A hátralévő időt már kihúzták gól nélkül a csapatok, így jöhetett a hosszabbítás.

Az USA nagyon bekezdett, rögtön Szabadosnak kellett két bravúros védést bemutatnia. A végén 27 védett lövéssel és 93,10 százalékkal zárt. Pár perccel később aztán Kanada vette át az irányítást, egy-egy jól meginduló játékossal próbáltak kapu elé kerülni. Hat perc után azonban nehéz helyzetbe kerültek, Ward kiállítása után az amerikaiak dönthették volna el a meccset. Sokáig azonban nem voltak előnyben, mert Lamoureux-t is kiszórták. A tornán óriási formában játszó Wickenheiser el is dönthette volna a meccset, mindenkit lekorcsolyázott, egyedül tört kapura, de hátulról akasztották. Meglepetésre büntetőt nem, csak kiállítást ítéltek.

Ezt az előnyt azonban nagyon taktikusan kijátszották, megjáratták a korongot, és a balszélen álló Poulin a védő és a kapus mellett is bezúzta a kapuba. Ezzel lett 3-2, kanada az olimpiai bajnok.