Volt itt minden, börleszk, bukás, őrület

2014.02.09. 21:36 Módosítva: 2014.02.10. 09:19

A nőknél egy orosz szlovák biatlonos történelmet írt győzelmével, műkorcsolyában Pljuscsenko és Lipnickaja, a 15 éves zseni szállította az oroszok első aranyát, börleszkbe illő jelenetet nyomott egy snowboardos, és a helyszínről jelentkezett elképesztő részletekkel az Index tudósítója is. Ha nem volt ideje percről percre követni vasárnap a téli olimpia izgalmait, akkor itt most minden fontos eseményt megkap egyben!

Egyből egy

Az éremesélyes nagy nevek sorra szálltak el, miközben az osztrák Matthias Mayer rögtön élete első olimpiáján felülmúlta apja olimpiai ezüstérmét, és aranyat nyert a férfi lesiklásban. Az osztrák mögött 0,06 századdal maradt csak el Christof Innerhofer, aki a második helynek is a földön elterülve, önkívületben tudott örülni, míg a dobogó legalsó fokára a norvég Kjetil Jansrud állhatott fel.

Habár Mayer már a csütörtöki edzésen is a leggyorsabb volt, némileg mégis meglepetés ez a dobogó. Csalódott lehet:

  • a világkupa-összetettben vezető Aksel Lund Svindal, Vancouver ezüstérmese a számban. Végül negyedik lett, még csak a legjobb norvégnak sem mondhatja magát.
  • a legismertebb név, az amerikai Bode Miller, aki 36 évesen, negyedik olimpiáján legalább egy érmet szeretett volna lesiklásban. Előbb egy kapunak ütközött, aztán még lassú is volt, hatodik hely lett belőle.
  • a címvédő Didier Defago, aki a jó kezdés után annyit hibázott, hogy végül csak a tizennegyedik helyen ért célba.

A nap Chaplin-díjasa

A játékokon most bemutatkozott női slopestyle döntőjében az osztrák Anna Gasser indulás előtt lecsúszott a rajtvonalról, és a segítségére siető edzője sem tudta megtartani egyensúlyát. A snowboardos még parádézott egy ideig négykézláb, de miután úgy sem sikerült feljutnia, végül feladta a küzdelmet, és hátulról kerülte meg a rámpát.

Gasser második próbálkozása
Gasser második próbálkozása

A röhejes jelenetsor mellett ijesztő pillanatokat is átéltek a nézők. A cseh Šárka Pančochová egy ugrató után hatalmasat esett, és beverte a fejét, a sisakja hátulja is szétnyílt a becsapódástól. Végül saját deszkáján hagyta el a pályát, ötödik lett. Mások is estek bőven, csak nem ekkorát. Az olimpiai bajnok az amerikai Jamie Anderson lett.

Őrület, minden papírforma borult

A szezonban nem sokat mutató Anastaszija Kuzmina mindenkit leiskolázott, és ezzel elsőként a női 7,5 km-es biatlonsprint történetében megvédte olimpiai bajnoki címét. Az idei szezonban villogó Darja Domracseva csak hatodik helyen futott be, míg a norvég sztár, Tora Berger egy lövőhibájával a tizedik helyre volt elég. Közben nem várt nevek sora az első tízben. A magyar Szőcs Emőke a 70. helyen végzett, az álló lövészet után két büntetkört kellett futnia.

Sérülten a csúcsra

A klasszikus és a szabad stílust ötvöző 30 km-es férfi sífutásban Dario Cologna annak ellenére tudott nyerni, hogy az idei szezonban bokasérülés miatt két hónapot teljesen ki kellett hagynia. Az utolsó kilométerekre még több esélyes is együtt érkezett, de a végső emelkedőn Cologna szétszedte riválisait. A díjátadón elérzékenyült, nem bírta ki sírás nélkül Super Dario.

És még:

  • A lengyel Kamil Stoch már az első kör után vezetett a síugrásban, de nem bízta a többiekre a sorsát, a második ugrásával is verte a mezőnyt, magabiztosan lett olimpiai bajnok. Kizárás is volt, az olasz Davide Bresadola síruhája nem volt szabályos. Ilyen is van.
  • Ireen Wüst ülhet fel újra a 3000 méteres női gyorskorcsolya trónjára, összességében harmadik olimpiai bajnoki címét nyerte.
  • A házigazda oroszok első aranyérmét a most debütáló műkorcsolya csapatversenyben szerezték, amiben az olimpiára visszatérő Jevgenyij Pljuscsenko fölényesen nyert a férfi versenyben, a nők között pedig a 15 éves szupertehetség, Julija Lipnickaja alázta a többieket.
  • Felix Loch megvédte címét szánkóban, a 24 évesen kétszeres olimpiai bajnok német nem is bajlódott a fékezéssel, elment a lassító végéig örömében. Azért a Kannibál becenévre hallgató Armin Zögeller is szépet ment, zsinórban hatodik olimpiáján lett érmes, ezúttal bronz.
  • Egy orosz hokislány is tesztelte a palánkot, arccal nekiütközött, segítséggel vánszorgott le az orosz német hokimeccsen. A jó német kezdés után érvényesült az orosz fölény, 4-1 lett a vége.

Versenyen kívül:

  • A víz nem sárga, a függöny fent marad, de a kulcsot mindig le kell adni

    – vasárnap már az Index tudósítója is megérkezett az olimpia helyszínére, tapsoló orosz sorfal fogadta Szocsiban. Olvassa el az első benyomásokat>>>
  • A belépők 92 százaléka már elkelt, a szervezők több mint elégedettek a nézőszámmal.
  • Ne higgyen az álhírnek! A Daily Current dobta be, hogy holtan találták azt az embert, aki miatt a megnyitón öt helyett csak négy karika világított. Szó sincs ilyesmiről.
  • Borkai Zsolt MOB-elnök azt mondta, hogy Szocsiban egy magyar érem csodaszámba menne, de örülne annak is, ha pontot szereznének a magyarok.
  • Ha a kanapé kényelméből is kíváncsi rá, milyen érzés a lesiklók élete, akkor ajánljuk ezt az ijesztően életszerű szimulátort, amit az orosz sízők is előszeretettel használtak. Vigyázat, 120 km/h-val is száguldhat virtuálisan!