A hokiarany a legfontosabb Oroszországnak

2014.01.22. 11:26

Az eredményességet illetően óvatosan terveznek a február 7-én kezdődő szocsi téli olimpiára a házigazda oroszok, akiktől hivatalosan az első öt közé kerülés az elvárás az éremtáblázaton. Vitalij Mutyko sportminiszter szerint nem szabad csodát várni, főleg annak figyelembevételével, hogy a téli sportokban az oroszok messze nem olyan erősek, mint a nyáriakban.

A rendezők számára a férfi jégkorongtorna megnyerése a legfontosabb, az Alekszandr Ovecskin vezette csapat szeretné megismételni a kanadaiak tettét, akik négy éve, Vancouverben hazai közönség előtt szerezték meg az aranyérmet. Ezen túl a műkorcsolyázó, a sífutó és a sílövő versenyekre összpontosítanak különösen a házigazdák.

A négy évvel ezelőtti téli játékokon leszerepeltek az oroszok, három elsőséget gyűjtve csupán a 11. helyen végeztek az éremtáblázaton. A kudarc nyomán fejek is hullottak, Mutyko azonban - Vlagyimir Putyin elnök jó barátjaként - túlélte a tisztogatást. A változások részeként külföldről szerződtettek trénereket, és rengeteg pénzt öltek az edzőközpontokba, illetve az edzési lehetőségek megteremtésébe, írta az MTI.

Szocsiban 11 sportágban 230 versenyző képviseli majd az orosz színeket, s Mutyko - a szurkolóknak és elsősorban Putyinnak - azt ígéri, hogy a végén nem kell majd szégyenkezniük.