Először szerződött engedéllyel külföldre egy kubai röplabdázó

2015.01.14. 12:49

A hatóságok hivatalos engedélyével szerződhetett külföldi profi klubhoz Javier Jiménez kubai röplabdázó. A Cubadebate internetes híroldal jelentése szerint a 25 éves, 198 centi magas válogatott játékos a PAOK Szalonikihez került a kubai szövetséggel kötött megállapodás értelmében. Megszerzésével a görög bajnokságban jelenleg második helyen álló egyesület vezetői azt remélik, hogy erősödik az együttes támadójátéka.

Jiménez már a harmadik kubai röplabdázó, aki a PAOK játékosa lett, de a két korábbi érkező, Freddy Brooks és Yasser Romero még engedély nélkül hagyta el Kubát.

Az elmúlt 13 évben több mint ötven kubai férfi és női röplabdázót csábítottak el mesés összegeket ajánlva nekik többnyire olasz, török és orosz klubok. Jiménez az első, aki engedéllyel kaphatott külföldi profi szerződést ebben a sportágban.

A röplabdában történt nyitást megelőzően pár hónapja már baseballban is engedélyezték egy maroknyi kubai játékos Mexikóba, illetve Japánba igazolását.

A sportot általában érintő nagy arányú elvándorlás lassítása érdekében Raúl Castro elnök három hónapja bejelentette, hogy emelik a fizetéseket és prémiumokat, de a helyi viszonylatban kiemelkedő jövedelmek is messze alatta maradnak azoknak az összegeknek, amelyekre külföldön tehetnek szert a legtehetségesebb kubai sportolók. Ugyanakkor az engedélyezett szerződések révén legalább a válogatottakban a jövőben is számíthat rájuk Kuba, írta az MTI.