Varga Jánost jelölik a Nemzet Sportolójának a birkózók

2015.02.27. 13:44

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) új vezetése pénteken, a tatai edzőtáborban bemutatkozott a magyar felnőtt és utánpótlás válogatott tagjainak, és átadta a nemzeti csapatok edzőinek a megbízatásukról szóló oklevelet. Az ünnepélyes eseményen bejelentették, hogy a szövetség Varga Jánost jelöli a Nemzet Sportolójának.

Németh Szilárd elnök elmondta, az olimpiai bajnok, valamint kétszeres világ- és Európa-bajnoki aranyérmes Varga Jánosról elmondta, hogy a korábbi nagyszerű birkózó kiváló ember, nemcsak a szőnyegen, hanem azon kívül is, édesapa, s az elnökség örömmel támogatta a jelölését.

Németh szerint az új vezetés egyik legfőbb célja az életpályamodell kidolgozása és megvalósítása. A birkózókkal a kezdeti lépésektől karrierjük során, majd azon túl is kiemelten akarnak foglalkozni, megbecsülni őket - mondta. Olyan képet szeretnének kialakítani, mely vonzó a fiatalok számára, hogy úgy érezzék, érdemes ezt a sportágat választani. 

Az elnökség megerősítette a válogatottak edzői stábjait, így a kötöttfogásúaknál Struhács Györgyhöz és segítőjéhez, Repka Attilához csatlakozott Takács Ferenc, míg a szabadfogású kapitány, Gulyás István munkáját a jövőben Ritter Árpád segíti. A felnőtt és utánpótlás nemzeti csapatok trénerei pénteken átvették a megbízatásukról szóló okleveleket.

Az összejövetelen a jövő heti, szombathelyi kötöttfogású Magyar Nagydíjjal kapcsolatban kiderült, hogy hatalmas mezőny gyűlik majd össze, mintegy 260 birkózóval, és a versenyt ez egyértelműen egyedülállóval teszi a nemzetközi viadalok sorában.

Az U23-as korosztály tagjai pénteken tettek esküt a márciusi Európa-bajnokság előtt, melyen több, a felnőtt válogatottnál is számításba vett birkózó is szőnyegre lép majd.