Michelisz kétszer tett csodát a mezőny végéről

2015.03.08. 19:43
Mindkét futamon a 17. helyről indulva a hatodik helyet szerezte meg Michelisz Norbert az idénnyitó Argentin Nagydíjon a túraautó-vb-n, óriási bravúrral indította tehát a szezont.

Bár a szombati időmérő vitathatatlanul pocsékra sikerült a kitört bal első kerék miatt, Michelisz Norbert az első futamon teljesen új lapot nyitott. Remekül kapta el a rajtot a 17. helyről, az első kör végére már a 10. volt, de utána is fantasztikusan haladt az este kijavított Civikkel.

Michelisz jó rajtjához persze kellett az is, hogy az élről rajtoló négy Citroënből a kínai Ma nagyon elrontsa az indulást, ezzel pedig feltartsa a fél mezőnyt. Az élen a címvédő José María López, Yvan Muller és Sébastian Loeb a várakozásoknak megfelelően hamar meglépett a hondás Tiago Monteiro elől, aki mögé Gabriele Tarquini érkezett meg a másik gyári Hondával.

A sokáig kilencedik helyen autózó Michelisz előtt a privát Citroënnel még csak most ismerkedő Mehdi Bennani okozott kisebb kavarodást, amikor egy kanyarban elfékezte magát és belement a ladás Rob Huffba, akinek csapattársához, James Thompsonhoz hasonlóan eltört a jobb hátsó felfüggesztése. Nem sokkal később Tom Chiltont előzve pedig már a hetedik helyet szerezte meg, majd amikor Bennanit áthajtásos büntetéssel sújtották, megszerezte a hatodik helyet is.

ML28417-600x400
Fotó: fiawtcc.com

Az első futam egyébként a szokottnál is több ütközést hozott. Thompson az elején John Filippivel akadt össze, majd sorban Huff, Hugo Valente és Tom Coronel estek ki, igaz, küzülük volt, aki vissza tudott még térni. Valente kiesése azért is drámai, mert ő a szezon előtti utolsó teszten is összetörte a Chevrolet-t, majd az időmérőn is falnak sodródott, ahol ki is gyulladt a kocsi, amit a szerelők este lényegében újjáépítettek.

A futamot végül a López, Muller, Loeb sorrendben nyerték a Citroënek a két gyári hondás, Monteiro és Tarquini előtt, Michelisz pedig óriási bravúrral a hatodik helyet szerezte meg, ráadásul a végén gyorsabb volt a tempója, mint Tarquinié, de befogni már nem tudta.

Másodikra még jobb rajt

A második futamot még jobban kezdte, mint az elsőt, hiszen már a második körben a hatodik helyre fel tudott jönni a tizenhetedikről, utána viszont a sokkal gyorsabb Citroënek elkezdték visszaelőzgetni, pedig az elején még a címvédő López mellett is el tudott menni.

A harmadik körben jönnie kellett a safety carnak, mert rengeteg földet vittek fel a pályára kocsik, ekkor Michelisz a nyolcadik volt, de még a biztonsági autó távozása előtt nyert egy helyet, amikor a citroënes Ma Csing Hua kiment a boxba a második helyről, hogy a légbeömlőkből kitakarítsák a sarat és a füvet.

A SC után az első hatos alaposan elhúzott Michelisztől, akit hátulról sem fenyegettek. Elöl viszont hatalmas harc ment a harmadik helyért Gabriele Tarquini, Mehdi Bennani és Yvan Muller között. A marokkói az első futamhoz hasonlóan most is rontott, de ezúttal ő pördült meg, nem a beleütköző Muller, így Michelisz és a közben sokat javító Ma között kötött ki.

ML21112-600x400
Fotó: fiawtcc.com

A Zengő Motorsport versenyzője sokáig nem tudta tartani Bennanit, de az elvesztett helyet gyorsan visszakapta, amikor Muller ment ki a boxba egy gyors takarításra. Rögtön utána Mával vívott nagy csatát, a kínai hiába előzte meg, Michelisz nagyon erőszakosan, egy kisebb ütközést sem kerülve visszavette a hatodik helyet a Citroëntől.

A kínai már nem tudott újra támadni, így másodszor is hatodik helyet tudott szerezni a magyar versenyző. Ezúttal Loeb nyert López és a hondás Monteiro előtt.

Hétfőn aztán módosították a végeredményt, Micheliszt a kínai Ma Csing Huával történt ütközés miatt büntették, így csak a hetedik helyen végzett.

A vb-t két futam után José María López vezeti 48 ponttal, a második Sébastien Loeb 43-mal, a harmadik pedig a hondás Tiago Monteiro 28-cal. Muller csak a negyedik (22), Tarquinivel megosztva, Michelisz Noberbert 14 pontjával a hetedik összetettben (pont Mával cserélt helyet a büntetés miatt), de vezeti a Yokohama-kupát.