Ha a saját fogad harap seggbe meccs közben, ott tudod, hogy nagy a baj

2015.04.04. 09:13

Március legelején a Pittsburgh Pirates játékosa, Corey Hart folytatta a baseballjátékosok ősi, és valahol szórakoztató szokását, hogy már a szezon előtt (és persze közben is) furcsábbnál furcsább sérüléseket szednek össze. Hart egy jakuzziban vágta el a lábát úgy, hogy három öltéssel össze kellett varrni, ami miatt három hetet kihagyott az edzésekből.

Ez önmagában nem is olyan kirívó, de egy olyan sportról beszélünk, amelyben például vadhúscipelésbe, kocsimosásba, az alvásba (egy párnából kiálló tollnak köszönhetően), vagy épp a szotyidobálásba is bele lehet sérülni.

Meg még 15 furcsább dologba, amiket a 2015-ös MLB-szezon indulására szedtünk össze.

A hátgyilkos tüsszentés

Egy tüsszentés akár 160 km/h-s sebességű is lehet, erő tehát van benne, de hogy mennyi is, azt talán a kelleténél több játékos példája mutatja be, hiszen 1985-óta a most márciusban megsérülő Kevin Pillar lett a kilencedik MLB-játékos, aki tüsszentés miatt sérültlistára került. A tüsszentéstől általában valamelyik hátizom húzódik meg, de Mat Latos és Pillar például a hasizmát húzta meg, de volt már golfozó, aki bordáját törte tüsszentés közben.

Nem Torghelle az egyetlen

Tavaly májusban Torghelle Sándornak a lábszárvédőt felvéve sikerült megsérülnie a Puskás Akadémia elleni bajnoki előtt. Ez a bravúr viszont egyáltalán nem egyedülálló.

Geoff Blum 2010-ben épp a pólóját vette fel egy meccs után, amikor valami elpattant a könyökében. Később kiderült, hogy levált porcdarabokat találtak a könyökében, de komolyabb probléma nélkül megúszta, csak 15 napot kellett kihagynia.

Wade Boggs 1986-ban egy torontói hotelszobában épp a csizmáját próbálta lerúgni magáról, amikor elvesztette az egyensúlyát, és a kanapé kartámaszára esett úgy, hogy meghúzta a hátát.

Richie Sexson viszont mindkettejükön túltett: a Mariners játékosa a fejét próbálta meg beleszuszakolni egy számmal kisebb sapkába 2003 tavaszán, és a nagy erőlködésből nyakhúzódással jött ki.

A vad prérifarkas

Pár baseballjátékosnak az állatokkal is meggyűlt a baja, ugyan komolyabb konfrontáció még nem volt. David Cone-t például az anyósa Jack Russell-terrierje harapta meg a gyűrűsujján 1998 nyarán.

Greg Minton 1985-ben, a San Francisco Giants tavaszi edzőtáborában jelent meg egy furcsa sérüléssel: egy ló patkolása közben valahogy átütött egy szöget a tenyerén, és mivel dobójátékos volt, hetekre kiszorult a csapatból.

Nolan Ryan egy prérifarkas miatt hagyott ki egy meccset. 1985-ben, a Houston Astros dobójátékosaként belenyúlt egy prérifarkas odújába, megharapták. Ryan még 8 évvel később is vállalkozott ilyen mutatványokra.

Enni kell

A tüsszentésnél egy fokkal legalább veszélyesebb, legalábbis az okozott sérülések alapján, a hányás. Josh Outman, a Colorado Rockies dobójátékosa egyszer tizenötnapos pihenőre kényszerült, amikor ételmérgezése alatt meghúzta a hasizmát.

Kevin Mitchell nyolc csapatnál fordult meg MLB-pályafutása során, de valahogy majdnem mindnél összejött neki valami bizarr, ételhez kötődő baleset. A legdurvább egy kombó volt, amikor egy mikróban túlmelegített fánkban letört a foga, amit gyökérkezelés követett, de a fánktól ételmérgezést is kapott, a hányástól pedig a hasizmait húzta meg. Ez pedig 15 napos kényszerpihenőt jelentett neki.

A gépek lázadása

Vince Coleman sérülése inkább a „hát ez meg hogy történhetett meg”-kategóriába tartozik. 1985-ben a St. Louis Cardinalsnál hiába döntött újonccsúcsot bázislopásban, elsőre a legtöbb amerikainak az a sztori ugrik be a nevéről, amelyben a pályát borító takaró csinálta ki. Coleman a főcsoportdöntő egyik meccsén az esőszünet alatt a pályán nyújtott társaival, amikor a borítást behúzó rendszer beindult és ráment Coleman lábára. A játékosnak a térde sérült, ugrott a szezonja, így a Kansas City Royals ellen hét meccsen elvesztett World Seriesben sem játszhatott.

Ilyen egy jó motivációs tréning

A Milwaukee dobójátékosa, Steve Sparks 1994-ben annyira hangulatba jött egy, a csapatnál tartott motivációs tréningen, hogy másnap felkapott egy telefonkönyvet és megpróbálta azt egy mozdulattal kettétépni. A mozdulat annyira nem jól ment, mert kiugrott a válla, és mivel akkor még csak a Brewers egyik fiókcsapatában volt, a sérülés rendesen elodázta a bemutatkozását a nagyok között.

Hogy lehet baj egy kis borotvahabból?

A telefonkönyves eset még érthető is a sérüléssel, de borotvahabbal megsérülni már nem annyira egyszerű. Chris Coghlan azért nem aprózta el, ő ettől meniszkusz-szakadást szenvedett.

Történt ugyanis, hogy baseballos szokás szerint borotvahabpitével akarta arcon vágni az épp nyilatkozó csapattársát, Wes Helmset, de közben csúnya térdsérülést szedett össze, amivel már júniusban vége is volt a 2010-es szezonjának.

Az augusztusi fagy

Rickey Henderson örökre baseballisten marad, hiszen a 2009-ben a Hall of Fame-be is beválasztott játékos 1406 lopott bázissal olyan rekordot tart, amit soha senki nem fog megdönteni (a második legjobb Lou Brock 938-cal jön mögötte).

Állítólag egy nyáron, egész pontosan egy augusztusban fagyási sérülések miatt hagyott ki három meccset. Henderson maga is elismerte a történetet, legalábbis évekkel később is így mesélte az esetet. Elaludt egy jeges zacskóval a lábán, de hogy valójában mi történhetett, azt talán sosem tudjuk meg.

Lassan jöhet a twitter-hüvelykujj

A modern kornak is megvannak maga veszélyei, amit Joel Zumaya tapasztalt meg. 2006-ban a főcsoportdöntő három meccsén nem játszhatott egy kisebb ínhüvelygyulladás miatt, amit Guitar Herozás közben szedett össze a jobb kezében. Zumaya leginkáb a Deep Purple Smoke on The Waterjében erős az ismerősei szerint, de minden mást is jól tol, de hogy egy (akkor) 22 éves játékosnak hány órát kellett műgitároznia ahhoz, hogy ilyen gyulladást összeszedjen, az rejtély.

Az viszont nem, és még csak nem is legenda, hogy a játék második szériájának XBox 360-as kiadásában szerepel a mondat: „Egy dobójátékos sem sérült meg a játék készítése során. Egyet kivéve. Joel Zumayát. De megérdemelte.”

Nagyon jó film lehetett

Nagyon egyszerű dolog miatt kötött ki egyszer a kórházban Adam Eaton: a San Diego Padres játékosa, mint minden rendes ember, egy késsel próbált kibontani egy DVD-t, de hason döfte magát vele, ami után két öltéssel varrták össze a sebet. Nem sokkal később könyékműtét miatt a szezonja is véget ért, de annak nem volt köze a DVD-khez.

Arachnofóbia

Amíg Terry Mulhollandet csak az alvás készítette ki (az ő szemét karcolta meg a toll), Glenallen Hill egy álom miatt sérült meg. Igen, egy álom miatt. Merthogy 1990-ben rémálmok gyötörték a Toronto Blue Jays újoncát, aki egyszer arra riadt, hogy az egész testén pókok mászkálnak. Illetve csak ezt hitte. Mivel arachnofóbiás, felpattant a kanapéról, és az üveg dohányzóasztalba esett, mások szerint a lépcsőn botlott meg és az karcolta fel a lábát (sőt, olyan értelmezése is van a történetnek, miszerint előbb átesett az üvegasztalon, majd leesett a lépcsőn, mindezt még álmodva, de ez még történetnek is erős).

Az viszont biztos, hogy csúnya vágások keletkeztek a lábán és a lábfején, így az üvegasztalos verzió tűnik valószínűnek. Hill egyszer beszélt is a történetről, állítólag a felesége, Mika ébresztette, hogy rémálma volt, a hitetlenkedő újságíróknak pedig azt is felajánlotta, hogy menjenek el hozzá és nézzék meg a vérfoltokat a szőnyegen.

Csodás módon viszont csak 15 napot kellett kihagynia.

Meghibásodott herevédő

Ken Griffey Jr. is igazi legenda, 13-szor volt All-Star-játékos, számtalan díjat nyert, csak a bajnoki cím nem jött össze neki. 22 évet húzott le a ligában, ennyi idő alatt pedig óhatatlan, hogy összejön valami furcsa sérülés. Valami nagyon furcsa sérülés.

Merthogy ifjabb Griffey, amikor a Cincinnati Redsnél játszott, a saját herevédője áldozata lett. A felszerelés fontos darabja ugyanis elmozdult a nadrágjában és becsípte az egyik heréjét, ami miatt azonnal le kellett cserélni, de még a következő meccset is ki kellett hagynia.

Hot

A vasaló nem játék, ezt alighanem szinte mindenki elég hamar megtanulja, kivéve két baseballjátékost: Brian Andersont és John Smoltzot. Előbbi 1998-ban úgy döntött, hogy megnézi, elég meleg-e a vasaló, de ezt úgy tette, hogy arcához nyomta. Pechjére már túl meleg volt.

Smoltz viszont még ennél is hülyébb dolgot tett: 1990-ben úgy döntött, hogy saját magán vasal ki egy pólót. A Hírességek Csarnokába is beválasztott dobójátékos természetesen igyekezett tagadni a dolgot, de csapattársai szerint bizony egy vasalóformájú égésnyom borította a mellkasát, ami lebuktatta. Meg persze az is, hogy abban az évben az Atlanta Journal-Constitutionnek maga is beszélt a furcsa sérülésről.

Ilyen tényleg nincs

Minden sérülés közül viszont Clarence Blethené a legdurvább, no meg a legrégebbi is. A Boston Red Sox játékosa még 1923-ban nyerte meg több évtizedre előre a hülyesérülés-versenyt. 18 éves pályafutása alatt csak két rövid időszakra került fel a profik közé a fiókcsapatokból, az egyik ilyen viszont örökre emlékezetes maradt.

Blethennek műfogai voltak, de ezeket rendszerint kivette, amikor a dobódombon állt, hogy félelmetesebbnek tűnjön. A protézist ilyenkor a hátsó zsebébe tette, de amikor nem sokkal később ütéshez készülődött, elfelejtette visszarakni, és amikor a második bázis felé rohanva csúszásba kezdett, a műfogai saját fenekébe álltak méghozzá olyan mélyen, hogy Blethent a komoly vérveszteség miatt le is kellett cserélni.

Az pedig már a sors iróniája, hogy egész MLB-karrierje során ez volt az egyetlen alkalom, hogy eljutott a kettes bázisig.

A 2015-ös MLB-szezon magyar idő szerint április 6-án, hajnali 4 után, a St. Louis Cardinals-Chicago Cubs-meccsel indul.