WTCC: roncserbi lett a Marokkói Nagydíj

2015.04.19. 19:46
Ahogy tavaly, úgy idén is a Citroënek uralták a Marokkói Nagydíjat a túraautó-vb-n: az első futamon öt, a másodikon három végzett az élen, Michelisz Norbertnek egy 8. és egy 6. hely jutott, legalábbis a versenyen, mert Argentína után újra büntetést kapott a magyar versenyző.

Óriási meglepetésre meglehetősen kevés sárga zászlóval és safety car nélkül ment le a két marokkói verseny, pedig a szűk, betonkerítéssel körbevett marrákesi utcai pályán az előbbi kettő és a nagyobb balesetek számítanak általánosnak, és nem a tiszta verseny.

Balesetből azért így sem volt hiány, de legalább a biztonsági autóra nem volt szükség. A koccanásoknál főszerepet játszott a privát citroënes hazai versenyző, Mehdi Bennani, aki a második futam végére rendesen megtörte kocsiját: Michelisz ezt kihasználva tudta megelőzni őt az utolsó körben, megszerezve a hatodik helyet.

Az első versenyen Bennani leginkább Sebastien Loebbel harcolt, végül kikapott a ralivilágbajnoktól, ahogy Ma Csing-hua is kikapott az élen a címvédő José María Lópeztől. A francia kocsik mögé a két gyári Honda (Tiago Monteiro és Gabriele Tarquini) álltak be, majd jött Michelisz, aki a rajthoz képest egy helyet vesztett, de inkább a biztonságra ment.

A második futamot az ötödik helyről kezdte a magyar pilóta, de a mögüle induló Citroënekkel nem sokáig harcolhatott. Az élen Yvan Muller és Loeb nagyon hamar megléptek (végül 18 másodperces különbséggel nyerték a futamot), amihez az is kellett, hogy már az első kanyarban legyen egy kisebb koccanás: ezt használta ki López, aki csak az első körben öt helyet ment előre.

MOROCCO 511-1024x683
Fotó: FIA WTCC

Michelisz kocsija komoly sérülés nélkül megúszta az első ütközést, utána is óvatosan ment a hatodik helyig. A verseny közben két Lada egymást intézte el, Mihail Kozlovszkij szállt bele Rob Huffba, de ezután sem volt nyugodt a futam. Bennani ebben a versenyben a chevrolet-s Hugo Valente-tel akadt össze többször, majd egy ilyenből annyira rosszul jött ki, hogy a Michelisz vezette négyes sor is elment mellette.

Az első verseny ötösbefutója után a másodikon az első négy a Citroëné lehetett volna, de Ma elfékezte magát és a falban kötött ki. A második futam után viszont sorra osztották ki a büntetéseket: Micheliszt a rajt utáni koccanásért látták felelősnek, ezért 30 másodpercet kapott a második futamon, ahogy Kozlovszkij, Bennani és Valente is, így végül Michelisz a 11. helyen, pont nélkül zárt. Az első futamon ugyanilyen 30 másodperces büntetést kapott Chilton.

A büntetések kiosztása után Michelisz 18 ponttal a 9. helyen áll a világbajnokságban.