Meghalt a baseball-legenda, akiről elnevezték Maci Lacit

2015.09.23. 11:24

90 éves korában meghalt Yogi Berra, a New York Yankees legendás baseballjátékosa. Berra közel 20 éven át játszott a profiligában (MLB), 1946-63 között a New York Yankees, majd 1965-ben a városi rivális New Yor Mets csapatát erősítette. A kettő között egy évig a Yankees edzője volt, majd 1972-75 között a Mets vezetését vette át, 1984-85-ben pedig visszatért a Yankeeshez.

Az 1925. május 12-én, Lawrence Peter Berra néven született játékos 18 All-Star csapatba került be, 1948-62-ig nem rendeztek nélküle gálameccset, de az sem véletlen, hogy játékosként senki nem nyert több bajnoki címet, mint Berra. Ő 10-szor volt a legjobb a Yankees csapatával, később edzőként további három gyűrűt szerzett, amivel összetettben is csúcstartó, de 75-tel ő tartja a rekordot a legtöbb World Series-mérkőzéssel is. 1972-ben bekerült a Hírességek Csarnokába is, a Yankees abban az évben vissza is vonultatta a 8-as mezszámát.

Baseballkarrierje előtt a haditengerészetnél szolgált, ott volt a normandiai partraszállásnál is.

Sokaknak viszont nem csak a legendás játéka, hanem remek mondatai miatt is örökre emlékezetes marad Berra pályafutása. Állandó mondása volt a „Nincs vége, amíg nincs vége”, de nála kerültek elő a következő, mára szállóigévé vált mondatok is, amiket javarészt a mérkőzések után összegyűlt újságírókkal beszélgetve szórt el.

  • Általában ledőlök aludni két órára egy és négy között.
  • A jövő már nem olyan, mint amilyen eddig volt.
  • A baseball 90 százalékban mentális játék. A másik fele a fizikum.
  • Rendeződjetek háromfős párokba.

A hasonló mondataira, illetve a róla mesélt történetek kapcsán mondta azt, hogy "a rólam mondott hazugságok fele nem is igaz."

Azt viszont tényleg homály fedi, hogy a Hanna-Barbera rajzfilmstúdió valóban róla nevezte-e el Maci Lacit, vagyis Yogi Beart. A karakter először 1958-ban jelent meg, tehát pont akkor, amikor Berra a legnagyobb sztár volt. A játékos ezért be is perelte a stúdiót, amely azzal védekezett, hogy puszta véletlen a két név hasonlósága. Berra idővel elállt a pertől, de egy 2001-ben megjelent könyvben a stúdió elismerte, hogy valóban Berra ihlette Maci Laci nevét.

Berra egyébként Bobby Hofmantól, egykori amatőr csapattársától kapta a Yogi becenevet, mert Hofman szerint pontosan úgy nézett ki, mint egy indiai jógi, amikor törökülésben, keresztbe tett karral arra várt, hogy üthessen, és amikor a vesztes meccsek után magába roskadva ült a kispadon.

Halálhírét a New Jersey- Yogi Berra múzeum közölte szeptember 22-én, napra pontosan 69 évvel MLB-bemutatkozása után, otthonában halt meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport