Bonifác
10 °C
16 °C

Meghalt a párbajtőrvívás legendás alakja

2015.11.03. 13:22

Rövid lefolyású, súlyos betegségben 72 éves korában elhunyt dr. Fenyvesi Csaba háromszoros olimpiai bajnok párbajtőrvívó.

A halálhírről a családja tájékoztatta az MTI-t kedden. 

Fenyvesi Csabáról szeptemberben derült ki, hogy rákos, de állapota akkor már olyan súlyos volt, hogy nem tudtak rajta segíteni.

Az 1968-as mexikóvárosi olimpián csapatban nyert , négy évvel később Münchenben már duplázott.

Az olimpiai bajnok férfi párbajtőr csapat tagjai: B. Nagy Pál, Schmitt Pál, Kulcsár Győző, Fenyvesi Csaba és Nemere Zoltán (b-j) vívók csapatképe az eredményhirdetés után október 25-én a XIX. nyári olimpián.
Az olimpiai bajnok férfi párbajtőr csapat tagjai: B. Nagy Pál, Schmitt Pál, Kulcsár Győző, Fenyvesi Csaba és Nemere Zoltán (b-j) vívók csapatképe az eredményhirdetés után október 25-én a XIX. nyári olimpián.
Fotó: UPI-OL / MTI

A szeptember 5-i terrortámadás után egy nappal nyerte az egyéni párbajtőr olimpiai aranyát 1972-ben, Münchenben. „Az egy teljesen skizofrén állapot volt, a merénylet után senki sem tudta, hogy mi lesz, aztán a játékoknak folytatódniuk kell híres mondat adta meg a jelet a folytatásra. Én már előzőleg bejutottam a fináléba, amit egy nappal elhalasztottak" - idézte vissza aranyérmét.

Élete legjobb formájában vívott azon az olimpián, a címvédő Kulcsár Győzőt is legyőzve lett a legjobb.

Fenyvesi világbajnokságokon három arany-, két ezüst- és három bronzérmet nyert.

Pályafutása után kórboncnokként és plasztikai sebészként is kezdett, 1974-től rákkutató sebész szakorvos és klinikai adjunktus. Az amerikai Egyesült Virginia Rákkutató Intézet vendégkutatója volt. Jelentős eredményeket ért el a daganatsebészetben. 1994-től egy amerikai alapítvány rákkutató intézetének orvos-igazgatója lett.

A  BVSC vívószakosztályát vezette a 90-es évek elejéig, a szövetség elnökségi tagja is volt.

Elhunyt az Európai Vívó Szövetség elnöke


Negyvennyolc éves korában meghalt Frantisek Janda, az Európai Vívó Szövetség elnöke. A cseh sportvezető szívroham következtében hunyt el kedden Japánban, miközben éppen úton volt a férfi tőrözők pénteken kezdődő tokiói világkupaversenyére, melyre a nemzetközi szövetség megfigyelőjeként volt hivatalos. Janda 2009 óta irányította a kontinentális szövetséget, melynek élére 2013-ban választották újra.