Románok és szlovákok is budapesti olimpiát szeretnének

2015.11.21. 13:23

Tizenhat közép- és dél-európai ország olimpiai bizottsága támogatja a 2024-es budapesti olimpiarendezést. Az Európai Olimpiai Bizottság prágai közgyűlésén derült ez ki.

    A budapesti rendezés mellett áll: Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Görögország, Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország. 
    Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója elmondta: a Horvát Olimpiai Bizottság elnöke, Zlatko Matesa javaslatára foglaltak állást az országok.
    Magyarországot és Budapestet képesnek tartják ötkarikás játékok megrendezésére. Budapest ideális Közép- és Dél-Európa országai számára, a számos pozitívum között kiemelték a jó megközelíthetőséget és a biztonságot is.
    "Büszkeséggel tölt el, hogy ez a régió a budapesti pályázat mögött áll. Ez egy fontos visszajelzés, egy jelentős külső megerősítése annak, hogy alkalmasnak tartanak bennünket olimpiarendezésre. Úgy is fogalmazhatunk, hogy Budapest regionális olimpiában is gondolkozik, ami azt jelenti, hogy Közép- és Dél-Európa régióját is szolgálni kívánjuk" - rögzítette Nagy.
    A 2024-es olimpiáért Budapest mellett Los Angeles, Hamburg, Róma és Párizs verseng.
    A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2017 szeptemberében, limai kongresszusán jelöli ki a rendezőt.