A súlyemelő-vb-ről sincs riói kvóta

000 Par8151686
2015.11.29. 12:58

Hivatalos végeredmény csak a hét második felére várható, ám több, mint valószínű, hogy a magyar férfi súlyemelőcsapat nem szerzett kvótát a jövő nyári riói olimpiára a houstoni kvalifikációs világbajnokságon. Az indulási jog kivívására az utolsó esély a tavaszi, norvégiai Eb, ezen viszont csak egy-egy női és férfi kvótát lehet szerezni, míg a férfiak csak a houstoni vb-n három helyet szerezhettek volna, írja az MTI.

A magyar szövetség női csapatot nem is indított a vb-n, míg a férfiaknak az kellett volna a kvótákhoz, hogy megtartsák a legjobb 24 közötti helyüket. A tavaly Almatiban szerzett 42 pont mellé Houstonban csak 22-t szereztek, a 64 pont pedig ehhez kevés lehet, bár az IWF-nek, a világszövetségnek még lesz dolga bőven, a vb-n ugyanis elindult, és kvalifikációs pontokat gyűjtött a doppingvétség miatt az olimpiáról eltiltott Bulgária, ezt a helyzetet pedig még tisztázniuk kell.

A houstoni vb utolsó napján, szombaton indult a legjobb magyarnak számító Nagy Péter a plusz 105 kilósok között, de összetettben csak 402 kilóig jutott (185 kg szakításban és 217 kg lökésben), ami messze elmaradt 417 kilós egyéni csúcsától, a 33 fős mezőnyben pedig csak a 17. lett.

Nagy Ákos lemondásra szólítja fel a szövetség elnökét

A többszörös magyar bajnok, kétszeres junior vb-győztes Nagy Ákos a gyenge világbajnoki szereplés után lemondásra szólította fel Dobos Imrét, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnökét.

Nagy nyílt levelében azt írja, hogy Dobos és a szövetség elnökségébe helyezett szakértők az elmúlt években sokszor bizonyították, hogy képtelenek a magyar súlyemelés megújítására, fejlesztésére. A szakosztályok, a versenyzők száma és minősége évről évre csökken.

Nagy Ákos hozzáteszi, a riói olimpia lesz a harmadik a sorban, ahol mindössze egy magyar súlyemelő indulhat, noha a sportág az érmeket tekintve a 12., az olimpiai pontok alapján pedig a 8. legeredményesebb magyar sportág.

Ebben a kategóriában az orosz Alekszej Lovcsev nyert, aki a lökés és az összetett világcsúcsát is megdöntötte - mindkettőt az iráni Hosszein Rezazdeh tartotta. Lökésben 263-ról 264re, összetettben 472-ről 475-re javította a rekordot Lovcsev.