Életük végéig eltiltanák Blatter és Platinit

2016.01.12. 14:29

A nyolc-nyolc évre eltiltott Joseph Blatter és Michel Platini büntetésének súlyosbításáért fellebbez a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) etikai bizottságának vizsgálati kamarája, írja az MTI.

A FIFA-elnök Blattert és az európai szövetséget (UEFA) vezető Platinit a FIFA független etikai bizottsága decemberben azért tiltotta el nyolc évre a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, mert utóbbi kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet elmondása szerint tanácsadóként kapott Platini. 

Az etikai bizottság a büntetés indoklásában „összeférhetetlenséget” és „hűtlen kezelést” említett. Szerintük a 2011-es kifizetésnek „semmilyen jogalapja nem volt". Az ügyben a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki Blattert, de a játékosként háromszoros aranylabdás Platinival szemben is nyomoz a svájci államügyészség. A FIFA ügyészei kedden bejelentették, hogy az etikai bizottság vizsgálati kamarája súlyosbításért a szövetség fellebbviteli testületéhez fordul, mert túlságosan enyhének tartja a büntetést.