Viola
-6 °C
0 °C

Teljesült az óhaj: örökre eltiltották az orosz gyaloglók edzőjét

2016.03.25. 19:44

Örökös eltiltást kapott Viktor Csegin orosz atléta edző, akinek több gyalogló tanítványa fennakadt a doppingvizsgálaton. Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) bizonyítottnak látta, hogy a tréner tiltott szerekkel segítette sportolóit.

    A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tavaly novemberben jelezte: örökös eltiltást tartana megfelelőnek Csegin, valamint további három edző, öt atléta és egy orvos esetében, mert szerepük volt a 2014-ben kirobbant doppingbotrányban.
    Az csütörtökön dőlt el, hogy olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki érmeket kell visszaadnia Csegin vezetésével készült öt orosz gyaloglónak, valamint egy akadályfutónak azt követően, hogy doppingügyükben a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF) adott igazat az Orosz Atlétikai Szövetséggel (VFLA) és az Orosz Doppingellenes Ügynökséggel szemben.

A RUSADA korábban már eltiltott - többek között - öt gyaloglót.

  • Olga Kanyiskinát, a 2008-as pekingi olimpia 20 kilométeres számának aranyérmesét,
  • Szergej Kirgyapkint, a londoni olimpia 50 kilométeres bajnokát
  • Valerij Borcsint, a pekingi 20 kilométeres győztest
  • Szergej Bakulint, aki 2011-ben 50 kilométeren lett világbajnok
  • Vlagyimir Kanajkint, aki ugyanakkor volt vb-ezüstérmes 20 kilométeren.

A biológiai útlevelükben a szakemberek hosszú évekre visszavezethetően abnormális eltéréseket mutattak ki.

A doppingbotrány nyomán az IAAF tavaly novemberben felfüggesztette a VFLA-t, ami azt jelenti, hogy versenyzői jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, és ha a döntés nem változik, a riói olimpián sem lehetnek ott.