Árpád
-2 °C
4 °C

Olimpia kenyai futók nélkül?

2016.05.12. 20:55

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöksége nem tartja elégségesnek a kenyai parlament által áprilisban elfogadott doppingellenes törvényt, ezért az afrikai országnak a nem megfelelő minősítést adta, amivel komoly veszélybe került sportolóinak szereplése a riói olimpián, tudósított az MTI.

Az atlétikai nagyhatalomnak számító országot hosszú ideje komoly kritika éri átláthatatlan és elégtelen doppingellenes tevékenységéért, és a WADA többször is felszólította, hogy alkossa meg azt a törvényt, amellyel a helyzetet rendezni tudja. Az ügynökség háromszor adott haladékot a kenyaiaknak, a helyi parlament pedig végül április közepén elfogadta az új szabályozást.

"Nagy nap ez a mai, elfogadtuk a doppingellenes törvényt. Olimpia, jövünk!" - nyilatkozta akkor Hassan Wario sportminiszter.

Csütörtökön kiderült, hogy a politikus túlságosan derűlátónak bizonyult, ugyanis a WADA csütörtöki montreali ülésén egyhangú szavazással helyezte a "nem megfelelő" minősítésű országok közé Kenyát. René Bouchard, a doppingellenes rendszerek megfelelőségét ellenőrző bizottság elnöke azzal indokolta a határozatot, hogy az új kenyai törvény nem felel meg a WADA által támasztott valamennyi feltételnek.

A WADA állásfoglalása után a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF) kell határoznia arról, hogy a kenyai atléták ott lehetnek-e a riói játékokon. Az mindenesetre nem jó jel az afrikai ország számára, hogy az orosz atlétikai szövetséget novemberben felfüggesztette az IAAF, és ezzel versenyzőit minden nemzetközi versenytől eltiltotta, miután a WADA a helyi doppingellenes rendszert "nem megfelelőnek" nyilvánította.

Sebastian Coe, az IAAF elnöke ugyanakkor még márciusban úgy nyilatkozott, hogy a kenyaiakat vélhetően nem tiltják el.

Kenya a legutóbbi világbajnokságon 7 aranyéremmel az első helyen zárt, vagyis a sportágat, egyben az országot óriási csapás érné.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?