Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Olimpia kenyai futók nélkül?

2016.05.12. 20:55

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöksége nem tartja elégségesnek a kenyai parlament által áprilisban elfogadott doppingellenes törvényt, ezért az afrikai országnak a nem megfelelő minősítést adta, amivel komoly veszélybe került sportolóinak szereplése a riói olimpián, tudósított az MTI.

Az atlétikai nagyhatalomnak számító országot hosszú ideje komoly kritika éri átláthatatlan és elégtelen doppingellenes tevékenységéért, és a WADA többször is felszólította, hogy alkossa meg azt a törvényt, amellyel a helyzetet rendezni tudja. Az ügynökség háromszor adott haladékot a kenyaiaknak, a helyi parlament pedig végül április közepén elfogadta az új szabályozást.

"Nagy nap ez a mai, elfogadtuk a doppingellenes törvényt. Olimpia, jövünk!" - nyilatkozta akkor Hassan Wario sportminiszter.

Csütörtökön kiderült, hogy a politikus túlságosan derűlátónak bizonyult, ugyanis a WADA csütörtöki montreali ülésén egyhangú szavazással helyezte a "nem megfelelő" minősítésű országok közé Kenyát. René Bouchard, a doppingellenes rendszerek megfelelőségét ellenőrző bizottság elnöke azzal indokolta a határozatot, hogy az új kenyai törvény nem felel meg a WADA által támasztott valamennyi feltételnek.

A WADA állásfoglalása után a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF) kell határoznia arról, hogy a kenyai atléták ott lehetnek-e a riói játékokon. Az mindenesetre nem jó jel az afrikai ország számára, hogy az orosz atlétikai szövetséget novemberben felfüggesztette az IAAF, és ezzel versenyzőit minden nemzetközi versenytől eltiltotta, miután a WADA a helyi doppingellenes rendszert "nem megfelelőnek" nyilvánította.

Sebastian Coe, az IAAF elnöke ugyanakkor még márciusban úgy nyilatkozott, hogy a kenyaiakat vélhetően nem tiltják el.

Kenya a legutóbbi világbajnokságon 7 aranyéremmel az első helyen zárt, vagyis a sportágat, egyben az országot óriási csapás érné.