Adalbert
13 °C
21 °C

Elhalasztatnák az olimpiát a zikavírus miatt

2016.05.27. 21:23

El kellene halasztani a nyári riói olimpiát a zikavírus okozta egészségügyi krízis miatt, javasolja nyílt levelében több mint száz kutató az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO).

Guardian cikke szerint a 150 szakértő nyílt levelében globális veszélynek nevezi az olimpia brazíliai megtartását. A kutatók szerint a nyári játékokra érkező nézők könnyen megfertőződhetnének a zikavírussal, ami a betegség gyorsabb terjedését eredményezné a világon, mivel szinte minden országból érkeznek majd rajongók a sporteseményre.

Azt javasolják vagy halasszák el az olimpiát vagy tartsák meg egy másik helyszínen, ahol a betegség még nem jelent meg. London 2014-ben már jelezte, kész átvenni a lebonyolítást. Igaz, akkor még a kivitelezés elmaradása miatt merült fel, hogy be kell ugraniuk.

A levélben arra hivatkoznak, hogy a z Amerikai Járványügyi Központ (CDC) t udományosan bizonyította, hogy a zikaláz miatt születnek mikorkefáliával, és több más agyi rendellenességgel a fertőzött anyák csecsemői. Maga a WHO pedig februárban hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet a kór terjedése miatt.

A kutatók úgy látják, hogy a WHO azért tétlenkedik az olimpia elhalasztásával, mert évtizedek óta együttműködnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal. Viszont szerintük az egészségügyi világszervezet nem beszélhet joggal semmilyen közegészségügyi kockázatról, ha nem lép közbe most, amikor valódi, globális veszélyt okozna az esemény megtartása.

Ez a tűz már lángol, nem volna ésszerű, ha hagynánk, hogy megtartsák az olimpiát. Csak olajat öntenénk a tűzre vele

- idézi a Guardian  Amir Attarant, az Ottawai Egyetem professzorát, a nyílt levél egyik aláíróját. 

A zikavírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A felnőtteknél enyhe lefolyású megbetegedést, zikalázat okozó vírus a kisfejűség mellett előidézheti az életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is.