Fenyegetéssel és gyerekesen menekültek az oroszok a doppingellenőrök elől

2016.06.15. 22:57

Két nap múlva dönti el a Nemzetközi Doppingellenes Szövetség, hogy a doppingbotrányba fulladt Oroszország indíthat-e vagy sem atlétákat a riói olimpián. Ha a most nyilvánosságra hozott WADA-jelentést vesszük, akkor semmi esély az orosz részvételre, arcpirító módon akadályozták a doppingellenőrzéseket.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szerdán adott ki friss jelentést, amiből az derül ki, hogy a novemberben ultimátumot kapó oroszoknál nem sok minden változott, nem lett átláthatóbb a doppingellenőrzés rendszere sem. 

Az oroszok november 18-a és május 29-e között 2947 mintavételt terveztek versenyen illetve azon kívül. Ebből kapásból 73 esetben le sem vették a mintát, 736 mintánál pedig vagy el sem végezték a teszteket, vagy csak csökkentett tartalommal tették azt. 

Ezek a számok is súlyosak, de még megdöbbentőbb, hogyan hiúsultak meg a mintavételek. Sok esetben az ellenőrök (sokszor külföldiek) meg sem találták a sportolókat, mert azok a holléti nyilvántartásban nem adták meg pontosan az adatokat. Az is bevett gyakorlat volt, hogy a sportolók katonai támaszpontokat, városokat adtak meg lakhelyként, de oda speciális engedélyek nélkül be sem léphettek az ellenőrök. A katonai városoknál fegyveres, titkosszolgálati tisztek is megfenyegették őket, többek között azzal is, hogy kiutasíttatják őket az országból. Így nem vehettek egyetlen mintát a súlyemelő és birkózó országos bajnokságon sem.

A sportolók közül is többen gyerekes módszerekkel lógtak meg az ellenőrök elől. Volt, aki egyszerűen elfutott előlük, egyikük verseny közben lépett meg a stadionból. Tizenöt gyalogló hirtelen visszalépett az ob-tól Szocsiban, mikor megtudták, hogy ott vannak az ellenőrök. Az egyik női sportoló tiszta vizeletet akart leadni egy előre felhelyezett tartályból, mikor lebukott, meg akarta vesztegetni az ellenőrt.