Orbán: Budapest egy nagy olimpiai park lenne

2016.08.20. 07:53 Módosítva: 2016.08.20. 07:53

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Budapest a megfelelő város, megfelelő koncepcióval, a megfelelő időben ahhoz, hogy 2024-ben házigazdája legyen a nyári olimpiának, írja az MTI.

Orbán erről Rióban, az államalapítás alkalmából a Magyar Házban rendezett ünnepségen beszélt. Azt mondta, különösen nagyszerű, hogy az olimpia idejére esik ez az ünnep, hiszen a XX. században számtalanszor, a nehéz időkben, mikor a magyarok az identitásukat keresték, a túlélésért küzdöttek, az emberek egyetlen örömüket a sportsikerekben, az olimpiai sikerekben találták meg, csak a sportpályán mutathatták meg eltökéltségüket, és láthatták az ország zászlaját magasan lobogni.

Orbán angolul tartott beszédében elmondta, többek között miért Budapest a megfelelő város a 2024-es olimpia megrendezésére:  

  • az olimpiai rendezéssel járó fejlesztések - mint például az új utak, vasútvonalak, vagy zöld területek, kulturális és sportlétesítmények építése - által igazi XXI. századi körülmények fogadnák a szurkolókat
  • két zónában 27 versenyhelyszín várná a szurkolókat, amelyek a belvárostól maximum hat kilométerre helyezkednek el
  • a magyar lakosság kilencven százalékának nagyjából 90 perc alatt elérhető lenne minden versenyhelyszín
  • az egész főváros egy nagy olimpia parkként funkcionálna, ezáltal pedig az egész olimpia egy hatalmas sportfesztivál lenne.

Budapest mellett Los Angeles, Párizs és Róma verseng a 2024-es rendezésért, a NOB 2017 szeptemberében dönt a helyszínről.