Szabolcs
20 °C
35 °C

A bohózat véget ér: Róma mégsem pályázik 2024-re

2016.10.11. 13:09

Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) kedden hivatalosan visszavonta Rómának a 2024-es nyári játékok megrendezésére vonatkozó pályázatát, tudósított az MTI.

"Ma levelet írtam a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, amelyben jeleztem, hogy visszavonjuk a pályázatunkat a 2024-es olimpia megrendezésére" - közölte újságírókkal Giovanni Malago, a CONI elnöke.

A bejelentéssel véget vetett a találgatásoknak, melyek szerint a CONI azzal együtt tovább viszi a pályázatot, hogy a római városvezetés szeptember végén úgy határozott: nem támogatja a rendezést.

Virginia Raggi, az olasz főváros főpolgármestere szeptember 21-én jelentette be, hogy nem támogatja a kandidálást, a római városi tanács pedig szeptember 29-én a döntés mellé állt. Ráadásul - az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz portál beszámolója szerint - Raggi néhány napja rövid levélben tájékoztatta a NOB-ot az álláspontjukról, és közölte, hogy visszavonják a pályázatot. Az ANSA olasz hírügynökség érdeklődésére ugyanakkor a NOB-nál hangsúlyozták, hogy a szabályok szerint a jelentkezést csak a nemzeti olimpiai bizottság vonhatja vissza, a város nem.

Miután határidőre megkapták a pályázat második kötetét, közölték: tisztában vannak a római helyzettel, és tartják a kapcsolatot az Olasz Olimpiai Bizottsággal, illetve a pályázati bizottsággal, hogy tisztázzák, mit jelent a polgármester és a városi tanács állásfoglalása a kandidálásra nézve.

Ezzel összefüggésben Thomas Bach, a NOB elnöke és Giovanni Malago múlt kedden Rómában tárgyalt a pályázat sorsáról. A megbeszélésről akkor nem szivárogtak ki részletek, de a CONI most keddre ígért sajtótájékoztatót, amelyen aztán le is zárta az olasz pályázatot.

A döntéssel hivatalossá vált, hogy Budapest mellett már csak Los Angeles és Párizs maradt versenyben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberben Limában dönt a helyszínről.

A NOB 2015. szeptember 16-án tette közzé, hogy Budapest, Hamburg, Los Angeles, Párizs és Róma száll harcba a 2024-es olimpia és paralimpia rendezési jogáért. Az Egyesült Államokból eredetileg Boston volt a jelentkező, de a csekély lakossági támogatás, valamint pénzügyi megfontolások miatt még jóval a hivatalos jelentkezési határidő előtt, 2015 nyarán visszalépett. Hamburg tavaly ősszel szállt ki a versenyből, mivel a lakosság a november 29-i ügydöntő népszavazáson úgy határozott, hogy nem támogatja a város pályázatát. 

Róma a 2020-as játékokért is jelentkezett, de Mario Monti miniszterelnök 2012 februárjában bejelentette, hogy a kormány pénzügyi okokra hivatkozva nem áll a kandidálás mögé.

Róma 1960-ban adott otthont ötkarikás játékoknak.