Alapszabályt módosított a Magyar Olimpiai Bizottság

2016.12.20. 12:29

A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése kedden 116 szavazattal, három tartózkodás mellett módosította a szervezet alapszabályát, és a sporttörvény novemberi változásával összhangban határoztak a tagozatok kiválásáról, írja az MTI. 

A MOB 2012 óta a teljes magyar sport irányításáért volt felelős, mostantól azonban csak az olimpiai sportágak tartoznak a hatáskörébe. Az ügy előzményeiről itt olvashat. 

Az új alapszabály értelmében az olimpiai sporton kívüli területek – a nem olimpiai sportágak, a diák- és főiskolai-egyetemi sport, a fogyatékosok sportja, valamint a szabadidősport – irányításáért felelős szakmai tagozatok önállóvá válnak, és közfeladatokat ellátó sportköztestületekként működnek tovább. 

Ez a 62 oldalas új alapszabály azonban nem tetszik mindenkinek, és bár egy hónap múlva amúgy is lejárt volna a megbízatása, Deutsch Tamás erre hivatkozva jelentette be lemondását egy hete.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke a közgyűlés előtti beszédében mind a riói olimpiai szereplést, mind a 2024-es budapesti olimpiai pályázat dohai prezentációját sikeresnek nevezte, s hozzátette: a MOB-ot és az ő személyét ért támadások is ártanak a pályázatnak, majd a magyar sporton belül összefogásra szólított fel.