Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Visszakapta engedélyét a riói doppinglabor

2016.07.21. 09:53

Ahogy az várható volt, bő két héttel az olimpia rajtja előtt visszakapta működési engedélyét a Rio de Janeiró-i doppinglabor, írta az MTI.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség közölte: az egy hónappal ezelőtt életbe léptetett felfüggesztést feloldották, a labor most már megfelel a nemzetközi előírásoknak. Június végén azért vonták meg a labortól az akkreditációt, mert az ellenőrzések során kiderült: a valóságnak nem megfelelő eredményeket hozott ki az analízisek során.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője két héttel ezelőtti televíziós interjújában már előrevetítette a WADA mostani lépését.

"Szerintem a labor vissza fogja kapni a működési engedélyt, mert óriási költséggel járna, ha az olimpia alatt a mintákat Európába vagy Montrealba kellene szállítani elemzésre" - mondta akkor.

Emlékeztetett rá, hogy a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság alatt is Lausanne-ba szállították a mintákat, mert akkor is fel volt függesztve a riói labor működése. Az olimpia esetében azonban ez szerinte nehezen volna megoldható, mert csaknem hétezer mintát kell 24, illetve 48 órán belül kiértékelni.