Árpád
-2 °C
4 °C

Nagyon megviselt, hogy a barátom nem ülhet a hajóban

2016.07.28. 21:49

"Örülnék annak, ha öt érmet elhoznánk és abban lenne egynél több arany. Szerintem ez van a legközelebb a valósághoz" - mondta az MTI-nek Storcz Botond. Hozzátette, egészséges feszült légkör uralkodik most a válogatottnál, de erre szükség is van, hiszen e nélkül senki sem tudná kihozni magából a maximumot.

A szakember a csapat csütörtöki, szolnoki sajtónapján megjegyezte, Rióban nem lesz sok idejük a versenyzőknek a ráhangolódásra, mindenki öt nappal az első futama előtt érkezik Brazíliába.

"Ennyi idő elég az átállásra és arra, hogy a versenyző elvégezze a még szükséges edzéseket" - jegyezte meg.

A legkomolyabb éremesélyekkel a női kajakosok utaznak, már csak azért is, mert Kozák Danuta egyesben, illetve négyesben is címvédőként, valamint Szabó Gabriellával párosban világbajnokként áll majd rajthoz.

"Nem akarok szerénykedni, két aranyért megyünk" - jelentette ki Szabó Gabriella, aki a szolnoki edzőtáborban párospartnerét is képviselte, hiszen Kozák csak az olimpiát követően áll majd a média rendelkezésére. "Danuta ilyen karakter. Húsz éve ismerem, meg kell neki adni a szabadságot, hiszen ő nemcsak magáért, hanem hármunkért is felel. Bármilyen kívánsága van, ami a nyugalmát biztosítja, meg kell érteni. Én különösképpen tudom, mennyit számít ez neki" - mondta Szabó.

Az olimpiai bajnok kajakos elmondta, egyesben minden nap egymás ellen készül a kvartett - Csipes Tamarával és Fazekas-Zur Krisztinával kiegészülve -, ezen kívül van egy közös négyes gyakorlásuk is.

"Az utolsó napokig próbáljuk majd kihúzni a kemény munkát, mert a helyszínen már nem nagyon lesz lehetőség a gyakorlásra" - tette hozzá Szabó.

A negyedik női számban, K-1 200 méteren a háromszoros olimpiai bajnok, négy éve ugyanezen a távon bronzérmes Douchev-Janics Natasa képviseli a magyar színeket.

"Másfél évvel ezelőtt kiszolgáltatott helyzetben feküdtem egy ágyon, hatalmas dolognak tartom, hogy ott leszek az olimpián. Szeretnék egy nagyon jót versenyezni. Az a minimum, hogy bekerüljek a döntőbe, ott pedig már bárki nyerhet, akár én is" - mondta a 34 éves, ötödik olimpiájára készülő klasszis, akit másfél éve gerincsérvvel műtöttek.

A férfiaknál a kenus Vasbányai Henrik egyesben és Mike Róberttel párosban is az éremesélyesek közé tartozik.

"Kicsit most holtponton vagyok, de egyben nagyon motivált is. Azért már a centit is vágom, hiszen rengeteg a munka, folyamatosan meg kell felelni" - mondta Vasbányai. Hozzátette, esélyeiket ugyan papíron növelte párosban, hogy doppingvétség miatt a nagy riválisok közül az orosz, a fehérorosz és a román egység is kikerült a mezőnyből, ugyanakkor a helyükre belépő német és a moldovai duó is komoly erőt képvisel.

Vasbányai Henrik kiemelte, egyesben előnyt jelenthet számára, hogy a riválisok főként csak azt tudják majd róla, hogy ő volt az, aki itthon legyőzte a 2008-as pekingi olimpia bajnokát, Vajda Attilát.

A férfi kajakosoknál a legnehezebb dolga talán annak a Hufnágel Tibornak van, akinek Dombvári Bence doppingügyét követően új párral, Ceiner Benjáminnal és egy megváltozott négyes vezérevezőseként kellett folytatnia felkészülését.

"Nagy feladatokat kaptam, remélem, meg tudom oldani ezeket. Egyelőre a döntőt céloztuk meg, ott viszont bármi megtörténhet" - mondta Hufnágel, aki megjegyezte, vezérevezősként a mögötte ülők érzéseire kell figyelnie, ami a négyes esetében még nehezebb, mint párosban, de úgy érzi, rövid idő alatt is sikerült összeszoknia az egységeknek. 

Hufnágel korábbi páros és négyespartnere ügyével kapcsolatban is megszólalt: "Tíz éve ismerem, másfél évig együtt laktunk, együtt készültünk az olimpiára. Nagyon megviselt a dolog, hiszen nemcsak egy versenytársat veszítettem, hanem egy barátról van szó".

Szerinte még az is elképzelhető, amit Dombvári állít, hogy valakinek a közreműködésével, külső hatásra lett pozitív a doppingmintája: "Bármit el tudok képzelni, ez az olimpia meghülyíti az embereket."

Horváth Bence egyesben, párosban pedig Szomolányi Mátéval kiegészülve képviseli a magyar színeket 200 méteren. A duó június végén a moszkvai Európa-bajnokságon első felnőtt érmét megszerezve lett második.

"Fejben már kicsit fáradunk, de a testünk még bírja. Két hét kőkemény munka vár még ránk, gyakorlatilag már a versenyprogramunkat szimuláljuk. Egyesben ugyanúgy ott van velem Máté, egymás ellen megyünk, hála istennek, kikapott" - mondta Horváth Bence.

Szomolányi Máté megjegyezte, hatalmas dolognak tartaná, ha Rióból is éremmel térnének haza. Szerinte a felkészülésben nincs komoly különbség, ugyanakkor amikor már "nagyon fáj", akkor azért segít átlendülni nekik a holtponton az olimpia gondolata.

A magyar kajak-kenu válogatott legfiatalabb tagja a mindössze 19 éves Kopasz Bálint, aki Dombvári Bence helyett lesz a K-1 1000 méter indulója.

"Nagyon ritka, hogy valaki 19 évesen kijut az olimpiára, de én nem izgulok. Ugyanúgy készülök, mint eddig. Szeretnék majd mindenképpen a döntőben szerepelni" - mondta hozzátéve, hogy az "eredeti" tervek között a 2020-as tokiói olimpia szerepelt, ahol viszont már az éremszerzés lesz a célja.

A magyar válogatott versenyhajói már úton vannak, ez azonban semmilyen fennakadást nem okoz a felkészülésben, ugyanis mindenki a sajátjának megfelelő hajóval folytatja itthon is az edzéseket.

A riói olimpiai kajak-kenu versenyeit augusztus 15. és 20. között rendezik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?