Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Elég a gyanú, két kajakost kiraktak az olimpiai csapatból

2016.08.02. 06:55 Módosítva: 2016.08.02. 07:26
A Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége hétfői ülésén a Magyar Antidopping Csoporttól (MACS) kapott információk alapján úgy döntött, hogy megváltoztatja a riói olimpiára utazó férfi kajakversenyzők névsorát, írta a szövetség közleménye.

A kapott jelzés szerint két válogatott versenyző produkált fejenként három-három atipikus mintát, ami nem minősül doppingvétségnek.

Ennek ellenére a MACS-tól írásban kapott és a csoportot vezető dr. Tiszeker Ágnes által szóban is megerősített információk egyértelműsítik, hogy tiltott szer van a szervezetükben.

Az egyik sportoló mintája annyira alátámasztotta a tiltott szer használatának gyanúját, hogy a mintát a vizsgáló laboratórium továbbküldte a WADA londoni referencialaboratóriumába. A másik kajakos mintája is egyértelműen atipikus eredményt mutat, a vizsgálatot végző laboratórium ezért az ő esetében további mintavételeket és vizsgálatokat javasolt. A versenyzők ellen a MACS nem indított eljárást.

A MACS jelzése alapján az MKKSZ elnöksége úgy döntött: precedenst teremt, és újabb szintre emeli a tiszta sportért vívott harcot.

Bár a két versenyző jogilag nem követett el doppingvétséget, szervezetükben megállapíthatóan szintetikus növekedési hormont találtak.

Ezért fegyelmi eljárás indul ellenük, és az elnökség döntése értelmében kikerülnek az olimpiai csapatból.

Egyben határozat született arról is, hogy az elnökség az olimpiára utazó férfi kajakos versenyzők névsorát Csabai Edvin szakmai igazgató javaslata alapján kiegészíti Molnár Péterrel és Tótka Sándorral.

Más kérdés, hogy az ő részvételük egyáltalán nem biztos, mert az olimpiára július 18-án lejárt a nevezési határidő. Cserét pedig csak különösen indokolt esetben lehet végrehajtani. 

Ez az egység tavaly megnyerte a világbajnokságot 200 méteren. Akár még esélyesnek is tekinthetőek az olimpián. A hazai válogatón kikaptak a győri színekben induló Horváth Bence, Szomolányi Máté duótól. A szövetség nem részletezi, hogy őket húzták-e ki a csapatból, de valószínűsíthető.

A kajakosok csak augusztus 10-én indulnak Brazíliába, mert a versenyeik a második héten lesznek.