Igazoltuk, komolyan kell minket venni

2016.08.06. 16:29 Módosítva: 2016.08.06. 16:44

12 éve is egymás ellen kezdte az olimpiát a magyar és a szerb férfi pólóválogatott, akkor a magyarok egy góllal nyertek. Erre ezúttal is megvolt az esély, de négy másodperccel a vége Filipovics egy távoli lövéssel egyenlített (13-13), a csereként, csak arra a támadásra beálló Decker Attila ugyan érintette a labdát, kitolni nem tudta.

Az addig jól védő Nagy Viktornak begörcsölt a lába, ezért kellett változtatni, nincs nagy baja, de az utolsó gólnál masszírozni kellett a combját.

Benedek Tibor úgy kezdte értékelését, hogy abszolút elégedett, mert olyan harcosságot látott, amivel olimpiát lehet nyerni. És elégedett, mert egy nyolc éve együtt játszó szerb válogatottal szemben értek el döntetlent.

Úgy véli, nem lepték meg a torna nagy favoritjának tartott szerbeket azzal, hogy 3 vagy 4 góllal is vezettek - 10-6 is volt például -, mert együtt készültek, és edzettek a felkészülés utolsó szakaszában.

„Amikor elmentünk, akkor is visszajöttek, de akkor is tudtunk újítani. Ez a csapat erejét mutatja. Azt persze senki sem gondolta az előnyünknél sem, hogy könnyű meccs lesz végig, mert ez a szerb csapat már sokszor bebizonyította, hogy ha hátrányban van, akkor könnyen képes felzárkózni. Hogy a 4 gólból a végére egy sem maradt, amiatt van egy kis csalódás bennem.”

Benedeket meglepte a meccs tempója, olyan sebességgel játszottak

az első negyedben, olyan űrvízilabda volt, hogy a kispadról alig tudták követni.

Ezt nem lehetett a negyedik negyedig fenntartani, törvényszerű volt, hogy elfárad kicsit mindkét csapat, így jobban is lehetett követni a meccs alakulását.

A szerbek két negyed és 9 gól után cseréltek kapust, a beálló Pijetlovics belepkézett egy labdát. Ez azonban Benedek szerint minket is hátrányosan érintett.

„Akkor elhittük, hogy nem kell annyira helyezni a labdákat, hogy nem kell annyira összpontosítani a lövéseknél. A végén persze vigasztalni kellett a fiúkat az elmaradt győzelem miatt, de annak örülök, hogy mindenki vállalta a játékát, ennek is köszönhető, hogy sokan eredményesek voltak. A 13 gól a folytatásra nézve pozitív lehet, mert egy erős válogatottnak sikerült ennyit lőni.”

Vámos Márton arra tért ki, hogy az utolsó felkészülési meccsen Belgrádban a harmadik negyed volt a kritikus, ezért figyelni szerettek volna rá. Most is kicsúszott azonban a kezükből az irányítás, az ellenfél ugyanis akkor zárkózott fel.

„Ez a meccs arra jó volt, hogy igazoltuk: komolyan kell minket venni” - összegzett a három éve már világbajnok, 24 éves balkezes játékos.

A 2008-ban olimpiai bajnok Kis Gábor idén tért vissza a válogatottba, az előző években nem került be a csapatba. „Elpazaroltunk négy gólt, ami nagy előny, ennek természetesen nem lehet örülni, de egy jó alapot kaptunk a folytatásra, még ha az utolsó pillanatban hiányoztak is a blokkok, nem voltak olyan pontosak a passzaink. Azért mégiscsak a szerbek voltak a medencében, ezért is fáradtunk el, de ők sem bírták végig ezt az iramot. Nagyon akartuk ezt a győzelmet, bár teljesen kiszámíthatatlan, hogy a csoportelsőséggel ki jár majd esetleg jól, ki jön a másik ágról. Majd kielemezzük a történteket, és pár óra múlva tudunk örülni ennek a döntetlennek, mert elmúlik a szomorúság.”

A játékvezető utolsó ítéletéről nem szeretett volna állást foglalni. Peches helyzet is volt, és ennél sokkal fontosabbnak gondolta, hogy amikor feljöttek a szerbek, akkor is tudtak valamit húzni. Az utolsó gól után erre értelemszerűen már nem jutott idő.