Drónt akartak lelőni a sajtósátorba csapódott lövedékkel Rióban

2016.08.08. 01:28

A brazil hatóságok nem zárják ki, hogy a riói olimpia lovas helyszínének sajtósátrába csapódott lövedék egy bűnözőtől származik, aki le akarta lőni a helyszín felett repülő rendőrségi megfigyelő drónt - közölte vasárnap újságírókkal a brazil védelmi miniszter. Az eset szombaton történt. A golyó átlyukasztotta a sajtósátor műanyag tetejét és néhány lépésre csapódott be egy amerikai fotóstól. A történtek ellenére a helyszínt nem ürítették ki, és vasárnap is folytatódtak ott a sportesemények. Raul Jungmann brazil védelmi miniszter szerint nem zárható ki, hogy a lövést egy rendőrségi megfigyelő drónra adta le valaki, aki nem akarta, hogy felvétel készüljön róla. A hatóságok vizsgálják ezt a lehetőséget is.

Ingmar De Vos, a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) elnöke nyugtalanítónak nevezte a történteket, szerinte ez nem olyan eset volt, amelyre legyinteni lehetne, mert az atléták, a sajtósok, a nézők és a lovak biztonsága mindennél fontosabb. Az incidens óta a helyszínen megerősítették a biztonságot, tucatnyi katonát vezényeltek a lovas központ bejáratához, és többen járőröznek a környékbeli utcákon is.    

Mivel a lovasverseny helyszíne közel van egy katonai létesítményhez, korábban olyan találgatások láttak napvilágot, hogy onnan érkezhetett a golyó, de - mint kiderült - ott akkor lőgyakorlatot nem tartottak. Jungmann szerint az olimpiai lövészverseny helyszíne két kilométerre - vagyis lőtávolságon kívül - van a lóverseny helyszínétől, ezért kizárható, hogy onnan érkezett a golyó. (MTI)