Árpád
-2 °C
4 °C

Megvan az első magyar pólógyőzelem Rióban

2016.08.09. 15:43
A női válogatott első csoportmeccsén 13-11-re legyőzte Kínát, ami az első két negyedben még tapadt Bujka Barbaráékra, de a harmadik negyed felszabadult játéka olyan előnyt adott, amit már nem lehetett ledolgozni. Négy éve is legyőzték Kínát az olimpián.

Nehezen indult a meccs, több mint három percet kellett várni az első gólig. Azt Takács Orsolya lőtte, de nagyon hamar egyenlített Kína. Ezután Tóth Ildikó villant, újra vezetett a magyar csapat, elsősorban Gangl Edinának köszönhetően, aki a kapuban jól megtámasztotta a csapatot az első negyedben, az első öt lövésből négyet hárított.

Elől a támadásépítés eleinte nem igen működött, a kényszerből ellőtt labdák nem okoztak sok gondot a kínai kapusnak sem. Hátul működött a kemény védekezés, nem hagyták élni a kínai centereket, de ez azzal is járt, hogy büntetőt ítéltek ellenük. Zsao Zsi-han ötméteresét Gangl sem védhette. (2-2).

Gangl könnyű védésével indult a második negyed. A kínaiak kitolták a védekezésüket, újra és újra távoli lövésre kényszerítették a magyarokat, akik így nem voltak különösen veszélyesek. Kína ötméteresből vezetést szerzett, de Bujka a következő támadásnál máris egyenlített ballal, majd egy Gangl védés után jobbal is betalált (3-4). A védekezés is jól ment, emberhátrányban szerzett Czigány labdát, amivel megúszott. Gólt ugyan nem szereztek belőle, de így nem is kaphattak.

Úgy tűnt, hogy magabiztosabbá válhat ettől is a magyar csapat, de a vezetést mégsem sikerült stabilizálni, a kínaik egy-egy villanása mindig elég volt az egyenlítéshez.

A negyed végén egy higgadtan végigjátszott emberelőnyből újra meglett a vezetés. Megint Keszthelyi volt eredményes a baloldalról (5-6), de az utolsó másodpercben pattintott lövéssel fejezte be Kína a támadását.

A harmadik negyed elején még Kína vezetett, de a meccsen ez volt az utolsó alkalom. Antal Dóra egy gyors akciógóllal egyenlített, majd végre beindult a magyar válogatott. Felszabadultan játszva a támadásokat is ki tudták dolgozni, Czigány Dóra villant kétszer, és már 9-7 volt ide, majd Keszthelyi Rita ejtésével már három gólt volt az előny. De még tartott a lendület, időkérés után Czigány pattintós góljával 11-7 lett az eredmény. Ez a különbség már megnyugtató volt, ahogy a negyed végén a 12-9-es állás is.

Az utolsó negyedben egy kicsit görcsösebbé vált a magyar csapatt játéka, így közelebb tudtak jönni a kínaiak. A koncentrációval azonban nem volt gond, időkérés után Takács Orsolya megszerezte a 13. gólt, és innentől már csak az volt a kérdés, mennyivel nyer a magyar válogatott. Végül két gól előnye maradt.

„Kína nagyon nehéz ellenfél, amelyet a magyar válogatottnak az elmúlt két és fél évben nem sikerült legyőznie. Egyrészt emiatt is örülök a győzelemnek, másrészt nagyon fontos volt a jó kezdés az olimpián, harmadrészt pedig adhat egy olyan önbizalmat a következő mérkőzésekre, amely kell a csapatnak" - nyilatkozta a medenceparton Bíró Attila. "Ez a kínai csapat komoly játékerőt képvisel, de a harmadik negyedben sok mozgással fel tudtuk őket törni, ez volt a fordulópontja a mérkőzésnek, ez által tudtunk több akció- és átlövésgólt dobni."

Az MTI érdeklődésére elmondta, két-három gólt "ajándékoztak" az ellenfélnek, az ilyen hibákat kell elkerülni a folytatásban. "A spanyolok ellen egy-két védekezési hibát kell kijavítani, az egy még komolyabb csapat, többre lesz szükségünk ellenük, az amerikaiakról nem is beszélve" - mondta.

Ilyen értelemben jó is a sorsolás, mert a spanyol csapatot egy fokkal erősebbnek érzem, az amerikait meg nyilván, ezért remélem, lépéséről lépésre tudjuk majd összerakni a játékunkat" – tette hozzá Bíró.

B csoport,  1. forduló:
Magyarország-Kína 13-11 (2-2, 4-4, 6-3, 1-2)
Maria Lenk Uszoda, 300 néző néző, v.: Peris (horvát), Sztavridisz (görög)
    gólszerzők: Cigány 4, Keszthelyi 3, Bujka, Takács 2-2, Tóth I., Antal 1-1, illetve Ma, Niu 3-3, Csao, 2, Mej, Csang C., Csang V. 1-1
    emberelőnyök: 11/12

 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?