Olivér
5 °C
8 °C

A vörös hajú magyar lány is feltűnik az olimpián, Ghánáért küzd

2016.08.09. 09:36

Teljesült az álma Szögedi Szandrának, aki ott lehet Rio de Janeiróban, az olimpiai játékokon, azt viszont biztosan nagyon sajnálja, hogy nem a magyar, hanem a ghánai csapatot erősíti. A férje révén kettős állampolgársággal rendelkező dzsúdós, az afrikai kontinens második legjobbjaként kedden kezd a női 63 kg-os kategóriában.

Szögedi Szandra
Szögedi Szandra
Fotó: Whitgift

Szögedi az Újpestben kezdett dzsúdózni, 2001-ben junior magyar bajnok lett, 2006-ban már a felnőttek között végzett a harmadik helyen. Aztán majdnem két évig családi problémák miatt felhagyott a versenyzéssel, Londonban tanult újságírást.

A 2012-es olimpiára újra edzésbe állt. Onnan csak egy győzelem választotta el, végül lemaradt.

A férjével Londonban ismerkedett össze (ott is élnek), és amikor 2011-ben férjhez ment, az Afrika-bajnokságon indult. 2012 és 2016 között ötször végzett a harmadik helyen, élete első világkupasikerét 2014-ben, a mauritiusi African Openen érte el.

Aztán a kvalifikációs tornákon olyan ügyesen gyűjtögette a pontokat, egészen pontosan 453-at, hogy második afrikaiként (a marokkói Rizlen Zuak után) kijutott az olimpiára. Ebben az évben bronzérmes lett az Afrika-bajnokságon. 

A világranglistán jelenleg a 44. helyen áll, így vérmes olimpiai reményei nem lehetnek, az összes női versenyszámot egybevetve éppen az ő súlycsoportjában induló szlovén Tina Trstenjak a legjobb. De a francia Agbegnenou, a japán Tasiro, vagy az izraeli Gerbi is esélyes. Magyar a magyar ellen nem fog küzdeni, ugyanis az itthoni legjobb Szabó Franciska nem szerzett kvótát.

A női 63 kilogrammosok küzdelmében a selejtezők és a negyeddöntők 15 órától, a vigaszág, a helyosztók és a döntő 20:30-tól kezdődnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?